O çadırı 1964’te devleti terkederek kurdunuz, yüzleşeceksiniz!

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (20.03.2023) – “Denktaş ve kafadarları kendi siyasi ihtiraslarını tatmin etmek ve ustaları olan sömürgecilere faydalı hizmetlerde bulunmak için millete yalan söylediler ve toptan katliam gibi demagojilerle halkın temiz, milli hislerini istismar ederek 30 bin kardeşimizi yerinden, yurdundan, köyünden kaldırarak toplumumuzu bugünkü feci duruma sürüklediler.”

Bu sözler Derviş Ali Kavazoğlu’nun meşhur Dali konuşmasından bir cümle.

Konuşmasında Kavazoğlu Türkçe konuşan Kıbrıslıların, devletlerindeki yani Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki görevlerini terk ederek insanları enklavlara ve çadırlara mahkum eden Denktaşçıları teşhir ediyordu.

Kısacası Türkçe konuşan Kıbrıslı “liderliği”, gerçek devleti yani Kıbrıs Cumhuriyeti’ni terkederek “çadır devleti” hedefini 1964 yılında ilan etti.

O çadırın ayakta durması için sabah akşam küfrettikleri Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nden yardım istemeye devam ediyor aynı “liderlik”.

Ama gerçek şu ki hem Rumca konuşan Kıbrıslılar, hem de zamanın Türkiye’si Türkçe konuşan Kıbrıslıları “çadır devleti” kurmamaları için defalarca uyardılar.

İsmet İnönü’nün bu konudaki uğraşını herkes biliyor.

Ancak Türkçe konuşan Kıbrıslıların çoğunluğu dün olduğu gibi bugün de sözde “liderliklerini” dinlemeye devam ediyor.

Bu sebeple, Nazım Çavuşoğlu denilen ve çocuklarınızı emanet ettiğiniz zatın “Ülkenin gerçeği bu, yüzleşeceksiniz” demesi çok doğru ve yerinde.

Yüzleşeceksiniz.

Bugün çocuklarınızın okul diye çadırlara gitmesinin sebebinin bundan 60 sene önce sizi gerçek bir devletten kopararak çadır devletine mahkum edenler olduğuyla yüzleşeceksiniz.

Yüzleşeceksiniz.

Dünyadan kopmanıza sebep olan ülkeye, bir spor müsabakası yapmak için bile muhtaç bıraktığınız çocuklarınızın cinayetine ortak olduğunuzla da yüzleşeceksiniz.

Yüzleşeceksiniz.

Yerleşimci sömürgeciliğine ve illegal yerleşimcilerin iradenizi gasp etmesine sesinizi çıkarmayarak Türkçe konuşan Kıbrıslıların “liderliğini” bugün tamamıyla Türkiye’nin kontrolüne verdiğinizle de yüzleşeceksiniz.

Yüzleşeceksiniz.

Bugün yaşadığınız tüm acıların sorumlusunun sadece tüm gerçekleri bilen ama korkudan susan sizler olduğunuzla da yüzleşeceksiniz.

Yüzleşeceksiniz diyorum…

Ama herkes biliyor ki yüzleşmeyeceksiniz!