Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanı: Hristodulidis

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (17.10.2022) – Dün DİPA’nın da önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Nikos Hristodulidis’i destekleyeceğini açıklamasıyla birlikte malumu ilan edebiliriz.

5 Şubat 2023 tarihinde yapılacak Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi belli olmuştur.

Şu anda DİKO, EDEK, DİPA ve Dayanışma Hareketi partileri Hristodulidis’i resmi olarak destekleyeceklerini açıkladı.

Çok önemli bir ayrıntı değil ama Kıbrıs Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos da geçtiğimiz aylarda verdiği röportajında Hristodulidis’i desteklediğini açıklamıştı.

Seçimler çok büyük bir ihtimalle ikinci tura kalacak.

Ancak ikinci tur ile ilgili anketler ve genel olarak matematiğin bize gösterdiği şey Hristodulidis’in zorlanmadan ipi göğüsleyeceği.

Şu anda anketlere göre ilk üç sırada olan adaylar arasında Türkiye’ye karşı en sert tavrı olan kişi kendisi.

Ayrıca yine ilk sıradaki üç aday arasında uluslararası manada tanınan ve saygı duyulan kişi de kendisi.

Aslında net olarak söylemek gerekirse Makarios’tan sonra gelen hiçbir Cumhurbaşkanı bir dünya lideri karizmasına sahip olamamıştı.

Hristodulidis de Makarios’un yanına yaklaşamasa da ilk defa yüksek kalibrede ve donanımlı bir lideri olacak diyebiliriz Cumhuriyetimiz’in.

Bir hatırlatma yapayım…

2019 yılının Eylül ayında Birleşmiş Milletler koridorlarında Mevlüt Çavuşoğlu’nun önünü kameralar çekim yaparken keserek onunla söz düellosuna girebilme cesaretini göstermişti Hristodulidis.

Bugün karşısında olan ve AKEL’in desteklediği Andreas Mavroyannis ruhsuz bir federalist!

Hristodulidis’in de partisi olan DİSİ’nin adayı Averof Neofitu ise özgür bölgede yaşayan Kıbrıslılar için karikatürümsü karakteri nedeniyle alay konusu bir kişilik.

Bu üç adayın da hayatları boyunca Türkçe konuşan Kıbrıslılara güzel mesajları, jestleri, destekleri ve açılımları olduğunu söyleyebiliriz.

Bu konuda üçü arasında Neofitu’nun diğerlerinden ilerde olduğunun altını çizerek…

Ancak Hristodulidis’in kazanması bir noktada önemli ve oldukça olumlu bir değişikliğe sebep olabilir.

O değişiklik de Türkçe konuşan Kıbrıslıların mevcut statükodan nemalanmalarının önüne engeller oluşturabilme olasılığı.

Türkçe konuşan Kıbrıslıların “ya Kıbrıs Cumhuriyeti, ya Türkiye Cumhuriyeti” seçenekleri arasında artık bir seçim yapmak zorunda olduğunu anlamaları için başta Avrupa Birliği yardımlarının işgal bölgesine aktarımının önüne engel koymak olmak üzere birçok konuda net bir tavır alma ihtimali olabilecek tek aday Hristodulidis.

Yapar mı bilmiyorum ama Kıbrıs’ın buna her zamandan daha çok ihtiyacı var.

Ayrıca geçtiğimiz senelerde mevcut statükodan nemalanan tüm Kıbrıslıların vatandaşlıklarını sorgulatacak “vatana ihanet” yasasının çıkması için çalışan tüm siyasi partilerin Hristodulis’e destek vermesi de iç açıcı bir durum.

Herşeyi istedikleri için tüm Kıbrıslıların bedel ödemesine sebep olan insanlarımızın bir karar vermeye zorlanması açısından elbette…