AKEL hainliğe ve Türkiye savunuculuğuna devam ediyor hâlâ

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (07.08.2022) – Geçtiğimiz günlerde Fileleftheros gazetesi yakın zamanda yayınlanan Crans Montana görüşme tutanaklarının başka bir bölümü olduğu iddiasıyla yeni dökümanlar yayınladı.

Ülkemizde önümüzdeki sene gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ortalığı kızıştırmak için yayınlandığı belli olan bu döküman amacına da ulaştı.

Biliyorsunuz, şu anda seçimi kazanabilme ihtimali olan üç aday mevcut.

Bunların üçü de mevcut Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in partisi olan DİSİ kökenli kişiler.

AKEL de dahil olmak üzere özgür bölgelerdeki tüm ana akım siyasi partiler bu seçimde DİSİ’nin “adamlarını” destekleyecekler.

Bu üç kişi: Averof Neofitu, Nikos Hristodulidis ve Andreas Mavroyannis.

Crans Montana belgelerinin yayınlanmasının seçime yönelik bir hareket olmasının sebebi ise bahsi geçen Kıbrıs sorunu görüşmelerinde Hristodulidis ve Mavroyannis’in yer almış olması.

Bu seçim entrikası ve daha fazlası başka bir yazının konusu o yüzden ona hiç girmeden asıl konumuza döneceğim.

22 Kasım 2021 tarihinde “Ortalığı karıştıran Crans Montana belgeleri” başlıklı yazımda bu belgelerde görüşmelerin sonlanmasının tek nedeninin Türkiye’nin “garanti ve asker” konusundaki tavrı olduğunun altını çizmiştim.

Görüşmelerin sonlandığı günden itibaren AKEL ve onun işgal bölgesindeki destekçi örgütcüklerinin Anastasiadis’e saldırıları bu belgelerin yayınlanması ile azalmıştı.

Söyledikleri yalanlar için Kıbrıslılardan hiçbir özür dilemeyen bu cephelerin başı AKEL, yeni yayınlanan belgeler sonrasında aynı yalanı tekrar dile getirmeye çalıştı ama bu defa tepkiyi kendi Cumhurbaşkanı adayından aldı.

Yeni dökümanlar yayınlandıktan sonra AKEL Politbüro Üyesi ve Kıbrıs Sorunu Bürosu Sorumlusu Tumazos Çelebis Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nda Türkiye’nin 1960 Garanti Antlaşması’nı sonlandırmak istediğini BM Genel Sekreteri’ne teyit ettiğini söyledi.

AKEL’in ve Kıbrıs’taki federalistlerin yalan söylemeyi alışkanlık haline getirdiğini her fırsatta dile getirip bu yalanları vakit buldukça sizlere belgeleri ile anlatmaya çalışıyorum.

Ancak bu defa Crans Montana sürecinde Anastasiadis’in başmüzakereciliğini yürüten ve bugün AKEL’in desteklediği Cumhurbaşkanı adayı Mavroyannis benden önce davrandı.

Mavroyannis, Türkiye’nin garantilerin kaldırılması konusu hiçbir zaman tartışmadığını dile getirerek AKEL yetkilisi Çelebis’i yalanlamış oldu.

Bütün bunlarla neden mi başınızı ağrıtıyorum yine?

Çünkü burada altını çizmeye çalıştığım konu, yalanı meslek edinmiş federalistlerin bir foyasını daha meydana çıkarmak değil.

Kendi seçimleri ve refahları için Kıbrıs sorununu nasıl siyasetlerine alet ettiklerini sizlere bir kere daha hatırlatmak.

Yalan söylemekten bile çekinmeyecek kadar…

İstikballeri Kıbrıs’ın işgali ile bütünleşmiş bu odakların ve onların işgal bölgesindeki yancılarının söylediklerine dikkat ediniz.

Duyduklarınızı araştıracak takatiniz artık kalmadıysa tavsiyem bu cephelerin söylediklerinin tersinin doğru ve Kıbrıslıların faydasına olduğuna inanmanızdır.

Statükonun korunması için Türk seviciliği yapan bu güruh işgalin ve yaşadığımız tüm acıların en büyük sebeplerinden olmaya devam etmektedir.