“Kıbrıs Kıbrıslılarındır” diyememek ama başkası deyince sevinmek

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (01.05.2022) – İşgal rejimi yasalarına uygun başvurusunu yapmış içi yine işgal rejimi memuru dolu siyasi partilerden sadece biri…

Bağımsızlık Yolu isimli parti Haziran 2021’de bir kitapçık yayınlıyor.

“Kendi Ağızlarından Kıbrıs Milliyetçileri” isimli bu kitapçıkta parti her zaman yaptığı gibi “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” diyenler ve bu uğurda mücadele verenleri eleştiriyor.

Yine aynı parti, bundan bir ay sonra Temmuz 2021’de Türkiye’deki Sol Parti’nin Kıbrıs hakkındaki bildirisini kendi medya organlarında yayınlıyor.

Sol Parti bildirisinde “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” diyor.

Özellikle Kıbrıs’ın işgal bölgelerindeki siyasi gruplar içinde “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” ikilemi çeşitli şekillerde karşımıza çıkabiliyor.

Bu grupların çoğu Bağımsızlık Yolu gibi açık ve programlı bir şekilde “Kıbrıslılık” karşıtlığı yapmayı tercih etmese de bir konuda aynı propagandayı yapıyorlar.

O konu da “yerleşimci sömürgeciliği seviciliği”.

Bu tip parti ve sivil toplum örgütlerinin güvenlik ve tabii “işgal altındaki demokrasi şölenlerinin” vazgeçilmezi olan oy kaygısı sebebiyle illegal yerleşikleri ürkütmemek adına ağızlarına mümkün olduğunca “Kıbrıslı” kelimesini almadıklarını biliyoruz ve görüyoruz.

Bugün bu siyasi grupların üstü açık veya örtülü yaptıkları propagandalar sebebiyle, onlara sempati duyan insanlarımız bu adanın kurtuluş şiarı olan “Kıbrıs Kıbrıslılarındır”ı ağızlarına alamamakta.

Almasalar da tuhaf bir şekilde bunu Türkiye’deki solculardan, Rumca konuşan Kıbrıslılardan ve dünya ilericilerinden duymayı bekliyorlar.

Bu şiarı benimsemenin önce kendi ödevleri olduğunu bildikleri halde yapamadıkları bu ödevi başkalarının omuzuna yüklüyorlar.

Daha başka birçok konuda olduğu gibi.

O yüzden “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” diyemeyen Türkçe konuşan Kıbrıslı partiler ve sivil toplum kuruluşları AKEL’in mitinglerinde kullandığı bu cümlenin geçtiği pankartın resmini gururla paylaşıyorlar.

Ama halbuki eteklerinin altına saklandıkları AKEL de “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” diyemiyor tam olarak!

Türkçe diyor ama Yunanca diyemiyor aslında…

Çünkü o meşhur pankartın üst kısmında “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” yazarken altında Yunanca tercümesi olarak “Kıbrıs onun halkına aittir” yazmakta.

Bu konu neden mi önemli?

Çünkü Kıbrıs’ta verilen bağımsızlık mücadelesinin bir parçası olan cepheler ile düzenin bir parçası olan cepheleri ayırmak için bakmanız gereken birkaç nokta var.

Eğer siz siyasi bir örgütün yayınladığı bir metinde “çözüm”, “anlaşma”, “federasyon” gibi kodları arayarak bu ayrımı yapıyorsanız yanılıyorsunuz.

Çünkü bu ayrım “yerleşimci sömürgeciliği” ve “işgale” karşı “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” diyenler ve diyemeyenler arasındaki bir ayrımdır.

Ve korkmadan, açık açık o “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” pankartını taşıyan ve o sesi uluslararası platformlara taşıyanlar vardır bu ülkede.

O yüzden saklanarak sizin dışınızdaki herkesin ve uluslararası toplumun “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” demesiyle kabarmayı bırakın.

Bunu bıraktığınız zaman ve o pankartı taşıyanlar ile birlikte yürüdüğünüz zaman Kıbrıslıların bağımsızlık mücadelesinin bir parçası olacaksınız.

“Kıbrıs Kıbrıslılarındır” sözü bu toprakların turnusol kağıdıdır.