Ukrayna’da yaşananların Kıbrıs ile bağlantısı

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (27.02.2022) – “Kıbrıs’a bakın. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tek taraflı olarak kuzeyde ilan edildi. BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymayı reddediyor, ancak kimse Kuzey Kıbrıs temsilcilerinin diyaloğun bir parçası olma hakkını inkar etmiyor.”

Bu sözler Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a ait..

Kendisi bundan sadece birkaç gün evvel Rossiya 1 kanalına verdiği demeçte bu sözlerle Ukrayna’daki Donetsk ve Luhansk ayrılıkçılarının uluslararası masalarda temsil edilmeleri gerektiğini söylüyor.

Ukrayna konusu dünyadaki sağcı ve solcu herkesin pusulasını şaşırtmış vaziyette.

Neredeyse hiçkimse bu yaşananlar hakkında oturaklı bir analiz yapamamakta, yuvarlak laflar, barış dilekleri havalarda uçuşmakta.

Anti-emperyalist bakış açısından uzak yaklaşımlarla yaşanan trajedi NATO ve Rusya arasında bir mücadele olarak lanse edilirken kimse bu iki emperyalist gücün arasındaki diyalektik ilişkiden söz etmiyor.

Kıbrıslılar Birliği olarak Şubat ayının başından beri üyesi olduğumuz uluslararası ilerici ittifaklar ile yaklaşmakta olan emperyalist savaşın uyarısını tüm dünya ile paylaştık.

4 Şubat’ta “Halkların Uluslararası Mücadelesi Birliği”, 14 Şubat’ta “Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu”, 24 Şubat’ta “Savaşa Hayır – NATO’ya Hayır” ağı ve son olarak 25 Şubat tarihinde uluslararası “Resist US-Led War Movement” ile Kıbrıslılar Birliği’nin ortak kaleme aldığı deklerasyonlar…

Hepsinin ortak noktası bu savaşın emperyalist bir savaş olduğu ve bu savaşın iki tarafının da temiz olmadığı.

Bir tarafta emperyalist NATO yayılmacılığı ve ona araç olmaya meyilli Ukrayna hükümeti, öteki tarafta Rusya’nın sömürgeci emelleri…

Bütün bunlar yaşanırken benim düşündüğüm şey dünyanın hiç olmadığı kadar yeni ve ilkeli bir “Bağlantısızlar Hareketi”ne olan ihtiyacı…

Ortalıkta dönen tutarsız ve eksik analizler bir yana, 25 Şubat’ta Amerika Birleşik Devletleri merkezli uluslararası savaş ve NATO karşıtı “Resist US-Led War Movement” ile kaleme aldığımız bildiri şuan pek konuşulmayan bir gerçekten söz ediyor.

Ukrayna ortadan bölünecek.

Aynı Kıbrıs gibi…

Belarus ile birlikte NATO ve Rusya’nın ortasında bir “ara bölge” statüsünde olan Ukrayna’nın doğusu, muhtemelen Dinyeper nehri sınır belirlenerek Rusya’nın başka bir kukla devletine dönüştürülecek.

Açık olan şey bu durumun hem NATO hem de Rusya arasında neredeyse danışıklı gerçekleştiği.

Kısaca emperyalizm bir ülkeyi daha bölüyor, gerçek anti-emperyalistler hariç dünya siyaseti olanları okuyamayarak sınıfta kalıyor.

Bugün yaşananların özeti…

Ukrayna’da yaşananlar merak eden ve doğru bir açıdan okumak isteyen tüm Kıbrıslıları yazımda bahsettiğim deklerasyonlara göz atmalarını tavsiye ederim.