Dr. İhsan Ali’yi unutmamak

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (08.11.2021) – “Kıbrıs halkı, bilincine, herşeyden önce Kıbrıslı olduğunu yerleştiremiyorsa, bu devlet var olmaya nasıl devam edecek?”

Bu sorunun sahibi 8 Kasım 1978’de dünyadan ayrılan Türkçe konuşan Kıbrıslıların bana göre en önemli toplum lideri Dr. İhsan Ali…

Ölümünün üzerinden 43 yıl geçti.

Kıbrıs’ın en önemli tarihi dönemeçlerinde önemli bir figür olarak yer almış ve Kıbrıslıların bugün yaşadığı zulmü o günlerden görmüş birisiydi Dr. İhsan Ali.

Tutarlı mücadelesinin tüm Kıbrıslılar için ve adanın toplumsal tarihi için önemli bir yeri var bugün.

Kıbrıslılar Birliği her sene Dr. İhsan Ali adına onur ödülü vermektedir.

Geçtiğimiz sene bu ödül aynı zamanda gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent’e takdim edilmişti.

Kıbrıs’ın özgür bölgelerinde Temsilciler Meclisi’nde de yer alan Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği de her sene Dr. İhsan Ali’yi anma günü gerçekleştirmektedir.

Zaman zaman 8 Kasım tarihlerinde EDEK yani Sosyal Demokratlar Hareketi de Baf’taki Dr. İhsan Ali heykeline çelenk bırakmaktadır.

Evet yanlış duymadınız.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Baf şehrinde Dr. İhsan Ali’nin bir heykeli bulunmaktadır.

Dr. İhsan Ali, Kıbrıs milliyetçiliği fikrinin de mimarlarından biriydi.

Kıbrıs’ta Amerikan ve NATO planlarının ne olduğunu çok iyi anlayan ve bu konuda çekinmeden konuşan bir insandı.

Üniter Kıbrıs Cumhuriyeti’ni savunmuş ve bugün Kıbrıslılar Birliği’nin verdiği mücadelenin temeli olan 1960 anayasasının “çoğulcu demokrasiye” geçiş için bir basamak olarak kullanılması düşüncesini anlatmıştı hayatı boyunca.

Ancak tam bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yaşayabilmesinin yolunun devletin yapısı ve sisteminden çok “Kıbrıslılık bilincinin” güçlendirilmesi ile mümkün olacağını savunuyordu hep.

Kıbrıs emperyalistler tarafından lağım çukuruna çevrilmiş Doğu Akdeniz’de çırpınmaya devam ediyor.

Aramızdan ayrılmasının ardından geçen yıllarda, Rumca konuşan ve Türkçe konuşan Kıbrıslılar tarafında ara sıra hatırlanan Dr. İhsan Ali hakkında tüm Kıbrıslılar ortak paydada buluşuyor.

Hakkında “bugünleri gören tek Kıbrıslı” deniyor, anılıyor.

Ancak söylediklerini gerçek manada okumaktan, anlamaktan, dinlemekten ve onun düşüncelerini mücadelelerine bir ışık gibi görmekten korkuyor ve çekiniyor Kıbrıslılar.

Her zaman söylediğim gibi, bazılarının yanıldığının aksine bu topraklarda doğrular için mücadele veren kahramanlar hiçbir zaman eksik olmamıştır.

Ama bu toprakların kahramanları dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar yalnız bırakılmıştır celladına aşık olmuş toplumları tarafından her zaman…