Siyasi elitin istediği yere kadar “demokrasi”

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (20.09.2021) – Kıbrıs’ın özgür bölgelerinde Aralık ayında yerel seçimler yapılması bekleniyordu.

Demokrasinin vazgeçilmezidir değil mi seçimler?

İşte bazen vazgeçilebiliniyor onlardan da…

Özellikle toplumları yöneten siyasi elitler hallerinden memnun ise…

DİSİ, AKEL, DİKO ve DİKO’dan ayrılanların kurduğu DİPA’dan toplam 37 milletvekili hiçbir elle tutulur gerekçe göstermeden bir karar verdiler.

Aralık ayında, yani sadece üç ay sonra yapılacak yerel seçimleri 2024 yılına erteleme kararı.

Neden?

Çünkü kamuoyu yoklamaları bu seçimlerde hepsinin belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinde değişiklik olacağını gösteriyordu.

Yakın zamanda gerçekleşen Temsilciler Meclisi seçimlerinde halkın yozlaşmışlıklara atmadığı tokatı yerel seçimlerde siyasi elite atacağı bekleniyordu.

Oy ve para kaynağı olan belediyelerin en önemli seçim olan Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde kaybının etkileyeceği kesim, Cumhurbaşkanlığı için şansı olan siyasi elitten başkası olmadığından bu hamleyi görmemiz gayet normal.

Demokrasi ve özgürlük gibi değerlerin pek ehemmiyetinin olmadığı toplumlar için normal tabii…

Yeri gelmişken belirtmekte fayda var ki bu karara Ekoloji Hareketi, EDEK ve Temsilciler Meclisindeki diğer milletvekilleri destek vermedi.

Bunları niye mi anlatıyorum?

Yazılarımda her zaman belirttiğim “siyasi elit” tabirinin Kıbrıs’taki yüzünü daha rahat anlatabilmek için…

Daha önce belirttiğim gibi siyasi elitler için “demokrasi” çıkar ve menfaatler devreye girdiği zaman terkedilebilir bir değer olabiliyor.

“Özgürlük” de öyle.

“Kıbrıs sorunu”nun çözülememesinin sebebi de budur.

Rumca konuşan Kıbrıslı siyasi elitinin eteğine tutunmuş Türkçe konuşan Kıbrıslı siyasi cephelerin aslında neye hizmet ettiğini sizlere göstermek adına anlatıyorum bunları aslında.

Durum çok vahim…

Ve her geçen gün daha da vahimleşiyor.

Tüm Kıbrıslılar olarak bu yozlaşmaya dur demenin vakti çoktan geçiyor.