Kıbrıslılar üniter bir Kıbrıs istiyorlar!

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (19.04.2021) – Rumca konuşan Kıbrıslıların %88.5’i ve Türkçe konuşan Kıbrıslıların %52.8’i üniter bir Kıbrıs istediğini ya da bunu kabul edeceğini belirtmektedir.

Ben söylemiyorum bunu…

Her yıl Kıbrıs Üniversitesi ve Kent Üniversitesi’nin öncülüğünde yapılan ve dünyanın prestijli başka üniversiteleri ve Avrupa’daki istatistik kuruluşları tarafından da desteklenen anketlerden çıkan sonuç bu.

Altını çizmekte fayda var ki, bu projenin Kıbrıs ayağını yürüten profesörler üniter Kıbrıs fikrinden iki devletlilikten nefret ettiklerinden daha fazla nefret eden azılı birer “federal Kıbrıs” aktivisti. İki devletliliği bile üniter Kıbrıs’a tercih ederler…

Ancak anketteki soruları ne kadar manüpilatif sorarlarsa sorsunlar her sene çıkan sonuç değişmiyor.

Kıbrıslılar üniter Kıbrıs yani Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığından vazgeçmiyorlar.

O zaman kendimize sormamız gereken soru şu:

50 yıldır “çözüm eşittir federasyon” zırvasını kim ortaya attı ve kim finanse ediyor?

Bizim oportünist federalistlerimizin bazıları da ara sıra hatırlıyorlar NATO’nun 1971 yılında gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları toplantısında Kıbrıs için yapılan planı.

İşte bugün yaşadıklarımız o planın ta kendisidir.

“Kıbrıs Kıbrıslılarındır” sözünü biz söylüyoruz.

Bazıları ilk sözü başkalarına vererek “Kıbrıs’ta son söz Kıbrıslılarındır” diyorlar.

Hadi ona da ses çıkarmayalım…

Ama tüm istatistiki veriler Kıbrıslıların Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yani üniter devletin devamını istediğini gösterirken, bu “Kıbrıs sorunu” aslında kimlerin sorunu olmakta bunca zamandır?

Kıbrıslıların olmadığı açık…

Ben federalistler gibi kendi yaptıkları araştırmaların istedikleri yerlerini cilalayıp, istemedikleri yerleri saklamayacağım…

2020 yılında yaptıkları anketler sonucunda federal bir Kıbrıs istediklerini söyleyen Rumca konuşan Kıbrıslıların oranı sadece %38.5’tir.

Bu rakamların on yıllardır yapılan “çözüm eşittir federasyon” propagandası ile ancak bu şekilde artabildiğinin altını çizmekte fayda var.

Türkçe konuşan Kıbrıslılar arasında federal bir Kıbrıs istediğini belirtenler ise %54.2’dir.

Bu rakamlar iki toplum için de “eğer önüme gelirse kabul edebilirim” diyenlerin sayısı ile bir miktar artmakta.

Ancak genel olarak her sene ortaya çıkan sonuç, Rumca konuşan Kıbrıslıların ezici çoğunluğunun üniter Kıbrıs’tan yana olduğu ve Türkçe konuşan Kıbrıslıların “üniter devlet istemediği” fikrinin bir yalan olduğudur.

50 senedir bu propagandalarla ve başkalarının “Kıbrıs sorunu”nu çözmeye çalışmaktan vazgeçmediğimiz sürece bu adaya özgürlüğün gelebilmesinin imkanı var mıdır?

Türkiye’nin yaptığı her müdahaleden sonra bas bas bağırmak yerine oturup düşünmeniz gereken soru bu…

Kıbrıs’ta tek çözüm üniter Kıbrıs, yani Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüştür.

Federayon istemek, hem Türkiye’nin baskılarının artması hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’nden doğan haklarınızın Rumca konuşan Kıbrıslı siyasi elit tarafından elinizden alınmasına devam edilmesi demektir.