Arif Hoca’nın adını ağzına alamayacak olanlar

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (02.03.2021) – Bugün Türkçe konuşan Kıbrıslıların dilinden düşürmediği bir slogan oldu “Arif Hoca’nın dediğinden”.

Dilimize yerleşen bu slogana hayat veren olayın üzerinden ise neredeyse 19 yıl geçti.

Yani o gün doğan çocuklar bugün 19 yaşında.

Peki Arif Hoca’nın kime, niçin ve ne dediğini hatırlıyor ya da biliyor musunuz?

Ne dediğini belki biliyorsunuzdur sizin için “eğlenceli” olduğundan…

Ancak bugün açıkça görülen o ki, çoğunuz kime ve niçin dediğini ya unuttunuz ya da bunlardan haberiniz bile yok.

Linobambakiliği ve Kıbrıslılığı ile gurur duyan, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) kurucularındandı Arif Hasan Tahsin.

Aynı zamanda çoğu söylemi ve düşüncesiyle Kıbrıs milliyetçiliğini savunan bir vatanperverdi.

2002 yılında Kıbrıs’tan bir grup gazeteci, siyasi ve aktivist ile birlikte Türkiye’nin en çok izlenen siyaset programı olan Ali Kırca’nın “Siyaset Meydanı”na katılmıştı.

Aslında programa davet edilen Afrika gazetesi genel yayın yönetmeni Şener Levent’ti ancak Arif Hasan Tahsin’in kendisi yerine programa katılmasını istemişti.

Davet edilenlerin arasında Kıbrıs’taki Türkiyeli illegal yerleşiklerin o dönemki bir partisinin genel sekreteri olan Erhan Arıklı da vardı.

Konuşmasında gündemde olan Annan Planı’nı savunanları “vatan hainliğiyle” suçlayan Erhan Arıklı’dan sonra Arif Hasan Tahsin sözü alarak Erhan Arıklı’ya Kıbrıslı olup olmadığının sorulmasını istemişti.

Bunun üzerine Erhan Arıklı “Ben senden de daha fazla Kıbrıslıyım’’ diye çıkışınca yerinden kalkan Arif Hoca ‘‘hassiktir’’ diyerek bu faşist Türkiyeli illegal yerleşiğe cevabını vermişti.

Türkiye’de o zamanlar en çok izlenen televizyon programlarının birinde ve canlı yayında…

Arif Hasan Tahsin, nam-ı diğer Arif Hoca 2012 yılında aramızdan ayrıldı.

Bugün Türkçe konuşan Kıbrıslıların bir kısmı, Arif Hoca’nın yaptığı gibi Linobambakilikleri ile gurur duymak yerine bunu saklamak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Bugün yine Türkçe konuşan Kıbrıslıların bir kısmı yaşadıkları zulme karşı “hassiktir” diyecek cesareti bulamadıkları için “Arif Hoca’nın dediğinden” diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışıyorlar.

Benim bütün bunlara bakarak emin olduğum tek şey, eğer bir yerlerden izliyorsa bizi Arif Hoca’nın bugün bu sloganı kullananlara “hassiktir” dediğidir.

Çünkü 2002 yılında Arif Hoca bu şahsa “hassiktir” derken, bir zamanlar kendisinin yanında olan kişilerin bu şahsı “Bakan” olarak kabul edebileceği aklının ucundan bile geçmiyordu.

Bir gün Kıbrıslıların, siyasal ve temsil iradelerini ellerinden alan Türkiyeli illegal yerleşiklere kul olabileceğini de tahmin etmiyordu.

Aslolan şu ki, eğer Arif Hasan Tahsin hayatta olsaydı, bugün “Arif Hoca’nın dediğinden” diyenler onu da bizleri suçladıkları gibi “kimlik siyaseti” yapmakla suçlayacaklardı.

Velhasıl sadede gelelim…

Siz, dilinizde sigara söndürmek isteyen bu Türkiyeli illegal yerleşiğe bir yandan “Sayın Arıklı”, “Bakan Arıklı” deyip, diğer yandan mitinglerde “Arif Hoca’nın dediğinden” sloganları atmaya devam edeceksiniz.

Onun burada olmasına sebep olan Türkiye’nin illegal yerleşik politikasına sesinizi çıkarmayıp, bu savaş suçuna karşı çıkanları “ırkçılık” yapmakla itham etmeye de devam edeceksiniz.

Görünen o ki bu durumlar değişeceğe benzemiyor.

Öyleyse ben de hem ona, hem de sizin gibi ruhunu işgale ve onun rejimine satmış olan korkaklara Arif Hoca ile birlikte, onun gibi “hassiktir” çekmeye devam edeceğim.

Bu durum da değişmeyecek, bilin isterim.