Henry Kissinger’ın “Biden” Aşkı

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (07.12.2020) – Amerika Birleşik Devletleri’nde geçtiğimiz ay gerçekleşen ve sonuçları daha henüz kesinleşmeyen seçimler hakkında çok yazılıp çizildi.

Trump ve destekçileri seçimlerden sonra süreçlerin yasal olmadığı noktasında hemfikir ve sonuna kadar mücadele etmeye hazır.

Şimdilik.

Öte yandan Biden ve ekibi kendinden emin bir şekilde seçimi kazanmış edasıyla 21 Ocak 2021 tarihine hazırlanıyor.

Yani yeni Amerikan Başkanı’nın koltuğuna oturacağı tarih.

Dünya anti-emperyalistleri ümitsiz.

Çünkü önümüzdeki dönemde neler yaşanacağı bilinmez olsa da dünya halkları için iyi şeyler olmayacağı kesin.

Trump’ın başkanlığı sırasında sesi kesilen 97 yaşındaki Henry Kissinger ise başta Amerika olmak üzere tüm dünya basınına demeçler vererek Biden’a desteğini ve ondan umudunu yineliyor.

Başta Kıbrıs’ın işgali olmak üzere ABD Dışişleri Bakanı olduğu süre içerisinde ve sonrasında dünya halklarına büyük acılar yaşatan tüm emperyalist hareketlerin mimarı olan Kissinger, bu ününe rağmen Nobel Barış Ödülü sahibi.

Şaşılacak bir durum değil.

Hayatını dünyanın dört bir yanında karışıklıklar çıkararak ilerici akımları yok etmeye adamış Kissinger, seçimlerden hemen sonra daha oyların sayılmaya devam ettiği bir dönemde Alman Die Welt gazetesine verdiği mülakatta “Amerika’nın geleceğine karşı umudunun geri geldiğini” ve “Biden’ı uzun yıllardır tanıyıp sevdiğini” dile getirdi.

Burada ise Kıbrıslıların, hemen her gün Biden’a güzelleme ve Trump’a kötüleme niteliğinde açıklama yapan bu “asırlık çınar”ın Beyaz Saray kayıtlarındaki o meşhur sözlerini unutalı çok olduğu açık…

Ama Kıbrıs’ın işgalinin baş mimarı olan bu kişi ile Amerikan Başkanı Ford’un Oval Ofis’te 13 Ağustos 1974’te yaptığı ve kayıtlara geçen konuşmasında geçen o meşhur cümleyi hatırlatalım.

Kissinger “Türklerin, Kıbrıs’ın üçte birine sahip olmaması için hiçbir Amerikan nedeni yoktur” dediğinin ertesi günü, yani 14 Ağustos 1974’te de “Ayşe tatile çıksın” parolası ile Kıbrıs’ın ikinci işgali başlayacaktı.

Bugün Biden’dan ümidi olduğunu söyleyen tüm Amerikalılar Trump’ın yarattığı savaşsız dış politikayı “pasiflik” olarak ifade ederek değerlendirmelerine başlıyor.

Biz ise Biden’ın Erdoğan’a karşı seçim sırasında yaptığı birkaç açıklama ile erimiş durumdayız.

Kissinger’ın Kıbrıs ile ilgili yeni planı nedir dersiniz?

Ben bunu 2023’e gelmeden öğreneceğimizi düşünüyorum…