Pasaport satışı bitti. Peki ya edinilen servetler

Oz Karahan

Oz Karahan – Avrupa Gazetesi (30.11.2020) – Kıbrıs Cumhuriyeti’nin altın pasaport programı El Cezire’nin yayınladığı dosyalar ve gizli kamera operasyonları neticesinde sona ermişti bu ayın başında…

Programı sona erdirme kararının ileri bir tarihe verilmesi ile son “Black Friday” kampanyası yapılarak…

Son dakika vatandaşlık satın alanların listesi de belli olacaktır önümüzdeki zamanlarda.

Şu anda Amerikan basınına yansıdığı kadarıyla iş insanı Eric Shmidt de bu vatandaşlık kervanına katılmış.

Apple firmasının yönetim kurulu üyeliği, Google’ın CEO’luğu gibi görevlerde bulunan ve Forbes’ın dünyanın en zengin ilk yüz insanı listesinde sıklıkla yer alan Amerikalı iş insanı Eric Shmidt de artık “Kıbrıslı” oluyor anlayacağınız.

Altın pasaport programı resmi olarak sonlandı ve bir daha devreye girmesi çok zor gibi görünmekte bugün.

Bu programı uygulayan ikinci devlet olan Malta ise hala bu programı savunuyor Avrupa Birliği organları içerisinde.

Vatandaşlığın bir meta gibi satılmasının ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan toplumlarda yaratacağı büyük tahribattan kurtulduğumuzu söyleyemiyorum ne yazık ki…

Bunun zehirli meyvelerini önümüzdeki on yıllar içerisinde almaya devam edeceğiz.

Kısa vadede vatandaşlar olarak üzerine düşmemiz gerek konu ise, bu altın pasaport programı devredeyken bir anda servetine servet katan siyasiler olmalıdır.

Programı gürültüsüz patırtısız kaldırarak ortalığı sakinleştirmek isteyen Rumca konuşan Kıbrıslı siyasilerin asıl amacı da bu konunun açılmamasını sağlamak aslında.

Bütün bu programın sonlandırılmasının nedenlerinin başında, gizli kamera görüntülerine Temsilciler Meclisi, yani parlamentonun başkanı olan Dimitris Şilluris’in bu pasaport ticaretinin içinde yer alması olduğu herkese unutturulmaya çalışılmakta açık açık.

Bu konuda hiçbir partinin sesinin çıkmamasının nedeni ise hepsinin bu tezgahın bir parçası olduğu gerçeği.

Kaç tane Rus’un rüşvetle AKEL siyasileri sayesinde vatandaşlık aldığı konusuna girmiyorum bile…

Acı, hem de çok acı.

Geçen hafta yazdığım gibi, Kıbrıs’ın özgür bölgelerindeki insanlarımızda sosyal konulara karşı bir uyanış başlamış durumda.

Ama uzun süren uyku döneminden sonra biriken o kadar konu var ki, temizlemeye başlamak bile insanın başını döndürmeye yetecek seviyede bugün…