Kıbrıslı Cumhuriyetçiler: Üniter Devlet ve Anayasal Yurttaşlık Mücadelesi

Cypriot Republicans - Oz Karahan, Sener Levent, Ibrahim Aziz

Ελληνικά / Türkçe / English

25.05.2024 – Kıbrıslılar Birliği olarak “Kıbrıslı Cumhuriyetçiler: Üniter Devlet ve Anayasal Yurttaşlık Mücadelesi” etkinliğini ve her sene Kıbrıslı lider İhsan Ali anısına verdiğimiz Onur Ödülü’nün takdim seremonisini gerçekleştirdik. Onur Ödülümüz, bu sene mücadeleciliğiyle bize yol gösteren İbrahim Aziz’e verildi. 2022 yılında “Kadınların Eve Dönüş Yürüyüşü” mücadelesini tiyatroya uyarlayan “Sezon Kadınlar” Projesine ödüllerini takdim etme fırsatı bulamamıştık. Bu etkinlikte projenin temsilcilerinden Magdalena Zira ve Nedie Antoniades’e de ödüllerini takdim ettik.

Bu tarihi etkinlikte yer alan konuşmacılarımız arasında Türkiye’de gazetecilik yapan ve Ahmet Muzaffer Gürkan’ın yeğeni olan Gözde Bedeloğlu da yer aldı. Diğer konuşmacılar arasında Kıbrıslılar Birliği Başkanı Oz Karahan, Avrupa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, Çevreciler Hareketi (Kıbrıs Yeşiller Partisi) Başkanı George Perdikis, sosyalist AIHMI hareketinden Petros Hristodulu ve yolu İhsan Ali, Ayhan Hikmet, Ahmet Muzaffer Gürkan ve Derviş Ali Kavazoğlu ile kesişen İbrahim Aziz gibi isimler vardı. Bu dört Kıbrıslı cumhuriyetçinin mücadelelerini anmak için üyelerimiz ve destekçilerimizle “iki toplumlu” değil Kıbrıslı bir etkinlikte bir araya geldik. Kıbrıslılar Birliği olarak, Kıbrıs’ın kurtuluşuna olan bağlılığımızı paylaşan yurttaşlarımızı bir araya getirmekten gurur duyuyoruz.

Bu birlik ve mücadele ruhuyla, 9 Haziran 2024 tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine Çevreciler Hareketi (Kıbrıs Yeşiller Partisi) ve sosyalist AIHMI hareketiyle birlikte ortak bir aday listesiyle katılıyor ve benzeri görülmemiş bir Pan-Kıbrıslı siyasi cephesi oluşturuyoruz. Bilindiği üzere hareketimizin başkanı Oz Karahan bu listede Kıbrıslılar Birliği’ni temsil etmektedir. Tüm Kıbrıslılara gururla duyuruyoruz ki 10 Haziran 2024, tarihte ilk kez kurduğumuz Pan-Kıbrıslı siyasi cephe için yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.

Etkinlikte Şener Levent, George Perdikis, Petros Hristodulu, Gözde Bedeloğlu, İbrahim Aziz, Kyriakos Tsimillis, Aziz Şah, Tonia Stavrinou, Panayiotis Taliotis ve Oz Karahan konuşmalar gerçekleştirmişlerdir. Panel konuşmacılarının konuşma metinleri Yunanca ve Türkçe dillerinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.