Oz Karahan: Kıbrıs Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı

Oz Karahan - Avrupa Parlamentosu seçimleri

Ελληνικά / Türkçe / English

29.02.2023 – Kıbrıslılar Birliği, 9 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu ve Belediye seçimlerinde Kıbrıs Yeşiller Partisi‘ni (Ekolojistler Hareketi – Yurttaşlar İşbirliği) ve listesini destekleme kararı almıştır.

Önümüzdeki Avrupa Parlamentosu seçimi 50 senedir Türk işgali altında yerleşimciler tarafından kolonileştirilen vatanımızın kurtuluşu için Kıbrıslıların üniter ve demokratik birliğinin örgütlenmesi yolunda önemli bir adımdır. Amacımız, yerleşimci sömürgeciliği tarafından yağmalanan topraklarımızda işlenen savaş suçları için Türkiye’den hesap sormak ve tüm Kıbrıslıların gasp edilen insan haklarının tesis edilmesi için mücadele etmektir.

Bugün, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Oz Karahan’ın Kıbrıs Yeşiller Partisi’nin adayları arasında yer alacağını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.

2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Yasemin Hareketi listesinde Kıbrıslılar Birliği’ni Oz Karahan temsil etmişti. Karahan, aralarında Şener Levent’in de bulunduğu, Türkçe konuşan altı Kıbrıslı vatansever arasında yer almış ve Yasemin Hareketi listesi, Rumca konuşan Kıbrıslılardan önemli bir destek görmüştü.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Kıbrıs Yeşiller Partisi’nin listesinden aday olacak Oz Karahan’ın açıklaması şöyle:

Avrupa Parlamentosu seçimleri, Türk işgali nedeniyle birbirinden ayrılan Rumca ve Türkçe konuşan Kıbrıslıların, anavatanlarına ilişkin ortak vizyonlarını tek bir halk olarak ortaya koyduğu önemli bir kilometre taşıdır.

Kıbrıslılar Birliği olarak bu girişimi tarihi olarak değerlendiriyoruz ve Kıbrıs Yeşiller Partisi Merkez Komitesini gerçekten demokratik bir Kıbrıs’a olan bağlılıklarından dolayı takdir ediyoruz.

Devam eden misyonumuz, ülkemizi özgürleştirmek ve Avrupa Birliği’nin aldığı hayatımızı etkileyen kararlara müdahale etmek için mücadeledir. Bu adadaki genç Kıbrıslılar için refah dolu bir gelecek yaratmak için çalışacak ve Kıbrıs’ın demografik yapısına yönelik her türlü tehditle mücadele edeceğiz.

Esas amacımız Akamas’tan Karpaz’a kadar Kıbrıs’ı etnik ve bölgesel ayrımlardan arındırılmış, yabancı askeri birlik ve üslerin olmadığı bir hale getirmektir. Bağımsız ve çoğulcu bir Kıbrıs vizyonu sadece Kıbrıslılar için değil, statüko sebebiyle batmayan bir uçak gemisi olarak kullanılan adamızdan yayılan emperyalist terörün mağduru tüm komşu halklar için de hayati önem taşıyor.

Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi çerçevesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarının barış içinde bir arada yaşamasını teşvik etmek ve Cumhuriyet’in bütün topraklarında toplum, ekonomi ve devlet kurumlarının birliğini tesis etmek için mücadele edeceğiz.

Bazı Avrupa devletlerinin dünyanın geriye kalanında uyguladığı savaş politikaları, karbon sömürgeciliği ve çevresel yıkım başta olmak üzere her türlü sömürüye ve kolonileştirmeye karşı mücadelede Avrupa Parlamentosu sadece bir araçtır.

Kıbrıs’ta ve bölgemizde işlenmeye devam eden, başta yerleşimci sömürgeciliği olmak üzere, tüm insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için Avrupa’da kamuoyu oluşturmak adına çalışacağız.

50 senedir Türkiye’nin işgali altında bize unutturulan insan haklarımız için verilmeyen mücadeleleri vermek için Yeşiller Partisi ile birlikte attığımız bu adım tarihidir. Etnik kimlikler temelinde Kıbrıs halkını toplumlara ve Kıbrıs toprağını bölgelere ayıran sözde tüm “çözümler”den farkımızı ortaya koymak için Avrupa Parlamentosu seçiminde Kıbrıslıların ortak seçmen kütüğü ile girdiği seçime ortak liste ile giriyoruz.

Bugüne kadar yapılması gereken ama yapılmayan herşeyi ancak tüm Kıbrıslıların ve özellikle de gençlerimizin iradesinin sandığa yansımasıyla gerçekleştirebiliriz. Bu yüzden, Kıbrıs Yeşiller Partisi ile birlikte bu çok yönlü mücadele için Avrupa Parlamentosu’na adaylığımı açıklıyorum ve halkımızın desteğini bekliyorum.

Kıbrıs Kıbrıslılarındır!