2022 Onur Ödülleri “SEZON Kadınlar”a verildi

SEZON Kadınlar

30.12.2022 – Kıbrıslılar Birliği, bağımsızlık mücadelemize katkılarından dolayı Kıbrıslı değerlerimize veya kuruluşlarımıza Onur Ödülleri takdim etmektedir. Kıbrıslılar Birliği Onur Ödülleri, hayatını kendi halkı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne adayan Kıbrıslı toplum lideri Dr. İhsan Ali’nin anısına verilmektedir.

2022 yılında “Kadınların Eve Dönüş Yürüyüşü” hareketini konu alan bir tiyatro oyunu kaleme alan ve oynayan SEZON Kadınlar‘a bu ödülü vermenin heyecanını yaşamaktayız.

“Kadınların Eve Dönüş Yürüyüşü” hareketinin amacı dünyaya anavatanlarında serbest dolaşım ve kendi evlerinde topraklarında yaşama haklarının Kıbrıs’ın Türk işgali nedeniyle ihlal edildiğini göstermek olan, hayatın her kesiminden kadınların partizan olmayan, siyasi olarak bağımsız, şiddet içermeyen bir hareketiydi. Bu halk hareketi, 1970’ler ve 80’lerde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altındaki bölgeler ile işgal altındaki bölgeleri ayıran yeşil hattı aşan ve Türk ordusuyla karşı karşıya gelen bir dizi yürüyüş düzenlemiştir. “Kadınların Eve Dönüş Yürüyüşü” hareketi Kıbrıs’taki işgali ve yerleşimci sömürgeciliğini uluslararası kamuoyuna taşıyan ilk mücadele olma niteliği taşır. Yerleşimcilerle ve işgal ordusu ile karşı karşıya gelen mülteci kadınların bu mücadelesi Kıbrıs’ta insan hakları mücadelesinin de anahtarıdır. Kıbrıslılara uluslararası mahkemelerin kapısını açan bu kadınların mücadelesidir.

“SEZON Kadınlar” inisiyatifi, tarihin bu önemli bölümünü insanlara hatırlatmış ve “Kadınların Eve Dönüş Yürüyüşü” hareketini onurlandırmıştır. “SEZON Kadınlar”, izleyicileri adeta oyunun içine çekerek “kucaklaşma” ve “omuz omuza yürüme istenci” yaratıyor.

Kıbrıslılar Birliği özgür bir Kıbrıs için savaşmaya devam edecek ve baskı zincirini kıran tüm ilerici ve anti-emperyalist çabaları desteklemeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Kıbrıslılar Birliği

“SEZON Kadınlar” inisiyatifi, kadının toplumdaki konumuna dair hakim anlatıyı irdeleyen tiyatro gösterileri, paralel eylemler ve disiplinler arası işbirliklerini içeren bir platformdur. “SEZON Kadınlar”, performans sanatlarında toplumsal cinsiyet bilincini geliştirmeyi amaçlamakta ve kadın deneyiminin başta teatral olmak üzere çeşitli sanatsal eylemlerle anlatılmasına bir platform sunmaktadır.

“SEZON Kadınlar”, geleneksel hiyerarşilere ve yapılara meydan okuyan, festivallerin, tiyatroların ve müzelerin politikalarını yeniden düşünen, farklı standartları içeren sanatsal çalışmalar yaratan veya kültürel kimliğimizi şekillendiren hikayeleri yorumlamak için farklı bir mercek seçen dünyanın dört bir yanındaki sanatçı ve kurumlardan ilham almaktadır.

“SEZON Kadınlar” kurulduğu 2019 yılından bu yana performanslar, turneler, festival katılımları, konferanslar, yurt dışındaki kurumlarla işbirlikleri ve bir kısa film gibi kırktan fazla etkinlikte yer almıştır.