“Federasyon masalı” bitti – “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne dönüşün zamanı

Crans Montana

18.09.2020 – Kıbrıslılar Birliği, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in Kıbrıs sorununun çözümü için 5+1 (Rumca konuşan Kıbrıslılar, Türkçe konuşan Kıbrıslılar, Yunanistan, Türkiye, Birleşik Krallık ve Birleşmiş Milletler) toplantısı önerisine Türk yetkililerin tepkilerini takip etmektedir.

Türkiye’nin federasyon görüşmelerini geride bırakma ve Kıbrıs için iki devletli bir çözüm için müzakerelere başlama arzusu beklediğimiz ve tüm dünyayı uyardığımız şeydi.

Tutarlı bir şekilde belirttiğimiz gibi, “federasyon”, Türkiye’nin Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgelerindeki sömürgeciliğini sağlamlaştırmak için zaman kazanmaya yönelik bir oyundan başka bir şey değildi. Şimdi elimizde, bir milyondan fazla yasadışı yerleşimci ve on binlerce askeri personel ile yabancı bir güç tarafından işgal edilmiş bir ülke var. Bu, Yunanca konuşan ve Türkçe konuşan Kıbrıslıların kırk yılı aşkın süredir Türkiye’nin federasyon oyununu oynamasının ve Türkiye’nin uzun süredir devam eden hedeflerine ulaşmasına olanak tanımasının sonucudur. Türkiye, “federasyon dönemini” geride bırakırken, bu dönemde takılıp Türkiye’nin oyununu oynamaya devam etmek ise Kıbrıslılar yapabileceği en büyük hatadır.

Kıbrıslılar için Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığını gayrimeşrulaştırmak için tek bir çözüm var: 1963-64 krizi sırasında parçalanan anayasal düzenin yeniden kurulması ve üniter Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüş. Bunu başarmak için, Türkçe konuşan Kıbrıslılar, Cumhuriyet’e dönme isteklerini göstermelidir. O zaman tüm Kıbrıslıların, Türkiye’nin ve yasadışı Türk yerleşimcilerin varlığı olmadan, kendi anavatanlarında, devletin demokratik organları altında kendi kaderlerini şekillendirme zamanı gelecektir.

Diğer herhangi bir senaryo, Türkiye’ye Kıbrıs’ı bir Türk adasına dönüştürme temel hedefini gerçekleştirmesi için daha fazla zaman verecektir.

Kıbrıslılar Birliği olarak kurtuluş ve üniter Kıbrıs mücadelemize devam edeceğiz!

Kıbrıs Kıbrıslılarındır!
Kıbrıslılar Birliği