Kıbrıslılar Birliği’nin Türk askeri faaliyetleri ve MEB üzerine görüşleri

Boğaz Deniz Üssü & Geçitkale Hava Üssü

18.12.2019 – Kıbrıslılar Birliği olarak, son dönemde Türkiye’nin Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgelerinde yürüttüğü askeri faaliyetleri yakından takip ediyoruz. NATO üyesi bir ülke olan Türkiye, 1974’te kuzey bölgeleri işgalinden bu yana adada şu anda 40.000’den fazla yasadışı askeri personel bulunduruyor.

Türkiye, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusundaki anlaşmazlıklar ve ABD’nin Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırma kararının ardından Doğu Akdeniz’deki askeri faaliyetlerini artırdı.

Son olarak Türkiye, yasa dışı Lefkoniko (Geçitkale) havaalanına “insansız savaş hava araçları” yerleştirmenin yanı sıra, Trikomo’da yasa dışı bir deniz üssünün inşası için hazırlıklara başladı. Ayrıca Türkiye, savaş uçaklarını barındırmak için aynı havalimanına yatırım yapma kararı aldı.

Bu eylemler sadece uluslararası yasaları ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda Türkiye’nin “iki bölgeli iki toplumlu federal çözüm” görüşmelerini sömürgeci faaliyetlerine zaman kazanma aracı olarak kullanmaktaki art niyetini de açıkça gösteriyor. Kıbrıs’ta halen “federal çözüme” inananlara, Türkiye’nin adadaki varlığını meşrulaştırarak, farkında olmadan anavatanımızda terörün sürmesine katkıda bulunduklarını hatırlatmak isteriz.

Sürekli olarak iddia ettiğimiz gibi, Kıbrıs sorunu sadece Kıbrıslıları ilgilendirmiyor; Adamızı bölgesel faaliyetler için “batmaz bir uçak gemisi” olarak sömüren NATO güçlerinin neo-sömürge emellerinden muzdarip olan Batı Asya ve Kuzey Afrika halklarını da etkiliyor.

Tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve yurttaş inisiyatiflerini birleşmeye ve yabancı askeri varlıktan arınmış bir Kıbrıs talep etmeye çağırıyoruz. Kıbrıslılar Birliği olarak, yasadışı Türk yerleşimcilerden arınmış ve Rumca konuşan ve Türkçe konuşan Kıbrıslılar arasında demokratik birliği destekleyen birleşik bir Kıbrıs devleti için kampanyamızı sürdüreceğiz.

Kıbrıs Kıbrıslılarındır!
Kıbrıslılar Birliği