Κύπριοι Ρεπουμπλικάνοι: Ο Αγώνας για Ενιαίο Κράτος και Συνταγματική Ιθαγένεια

Cypriot Republicans - Oz Karahan, Sener Levent, Ibrahim Aziz

Ελληνικά / Türkçe / English

25.05.2024 – Ως Ένωσις Κυπρίων, διοργανώσαμε την εκδήλωση «Κύπριοι Ρεπουμπλικάνοι: Ο Αγώνας για Ενιαίο Κράτος και Συνταγματική Ιθαγένεια» και παρουσιάσαμε το Τιμητικό Βραβείο που απονέμουμε κάθε χρόνο εις μνήμην του Κύπριου ηγέτη Ιχσάν Αλί. Φέτος, το Τιμητικό μας Βραβείο δόθηκε στον Ιμπραήμ Αζίζ, ο οποίος μας ενέπνευσε με τον αγώνα του. Το 2022, δεν είχαμε την ευκαιρία να απονείμουμε το βραβείο στις εκπροσώπους του πρότζεκτ ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, το οποίο διασκεύασε τον αγώνα του «Οι γυναίκες επιστρέφουν» σε θεατρικό έργο. Σε αυτή την εκδήλωση, είχαμε την ευκαιρία να απονέμουμε τελικά το βραβείο στη Μαγδαλένα Ζήρα και τη Νέδη Αντωνιάδου, εκπροσώπους του πρότζεκτ «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες».

Μεταξύ των ομιλητών μας σε αυτή την ιστορική εκδήλωση ήταν και η Γκιοζντέ Μπεντέλογλου, δημοσιογράφος στην Τουρκία και ανιψιά του Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν. Άλλοι ομιλητές ήταν ο Οζ Καραχάν – πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, ο Σενέρ Λεβέντ – αρχισυντάκτης της εφημερίδας Avrupa, ο Γιώργος Περδίκης – πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών , ο Πέτρος Χριστοδούλου από το σοσιαλιστικό κίνημα ΑΙΧΜΗ, και ο Ιμπραχίμ Αζίζ, ο δρόμος του οποίου διασταυρώθηκε με αυτούς των Ιχσάν Αλή, Αϊχάν Χικμέτ, Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν και Ντερβίς Αλί Καβάζογλου. Συγκεντρωθήκαμε με τα μέλη και τους υποστηρικτές μας σε μια κυπριακή και όχι «δικοινοτική» εκδήλωση, για να τιμήσουμε τους αγώνες αυτών των τεσσάρων Κύπριων δημοκρατών. Ως Ένωσις Κυπρίων, είμαστε υπερήφανοι που ενώνουμε τους συμπατριώτες μας που μοιράζονται τη δέσμευσή μας για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Με αυτό το πνεύμα ενότητας και αγώνα, συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, με κοινό ψηφοδέλτιο μαζί με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το σοσιαλιστικό κίνημα ΑΙΧΜΗ, σχηματίζοντας ένα πρωτοφανές παγκύπριο πολιτικό μέτωπο. Είναι γνωστό ότι ο Οζ Καραχάν, πρόεδρος του κινήματός μας, εκπροσωπεί την Ένωση Κυπρίων σε αυτή τη λίστα. Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε σε όλους τους Κυπρίους ότι η 10η Ιουνίου 2024 θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για το παγκύπριο πολιτικό μέτωπο, το οποίο έχουμε ιδρύσει για πρώτη φορά στην ιστορία.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Σενέρ Λεβέντ, Γιώργος Περδίκης, Πέτρος Χριστοδούλου, Γκιοζντέ Μπεντέλογλου, Ιμπραχίμ Αζίζ, Κυριάκος Τσιμίλλης, Αζίζ Σαχ, Τώνια Σταυρινού, Παναγιώτης Ταλιώτης και Οζ Καραχάν. Τα κείμενα των ομιλητών του πάνελ μοιράστηκαν με το κοινό στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα.