Πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση των “Κύπριων Ρεπουμπλικάνων”

Κύπριοι Ρεπουμπλικάνοι

Ελληνικά / Türkçe / English

Κύπριοι Ρεπουμπλικάνοι: Ο Αγώνας για Ενιαίο Κράτος και Συνταγματική Ιθαγένεια

16.05.2024 – Στις 25 Μαΐου 2024 και ώρα 18.30 στο Σπίτι της Συνεργασίας, κρατάμε ζωντανές τις ιδέες των “Κύπριων Ρεπουμπλικάνων”.

Οι Κύπριοι Ρεπουμπλικάνοι, Αϊχάν Χικμέτ, Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν, Ιχσάν Αλή και Ντερβίς Αλί Καβάζογλου υπερασπίστηκαν, μέσω και της εφημερίδας “Cumhuriyet” (Δημοκρατία) που εξέδιδαν μαζί, την κυπριακή ταυτότητα στη βάση της συνταγματικής ιθαγένειας. Σύνθημα του αγώνα τους ήταν “Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους”.

Οι Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν και Αϊχάν Χικμέτ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στις 23 Απριλίου 1962, και ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τον Κώστα Μισιαούλη στις 11 Απριλίου 1965, αφιέρωσαν τη ζωή τους για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κάθε φορά που ένας πατριώτης σκοτώνεται, ο κόσμος λέει “Οι ιδέες τους ζουν!”. Όχι, δεν ζουν από μόνες τους, εμείς πρέπει να κρατάμε τις ιδέες τους ζωντανές…

Σήμερα, ο αγώνας των Κύπριων Ρεπουμπλικάνων για συνταγματική ιθαγένεια φωτίζει τον δρόμο για μια πλήρως ανεξάρτητη, πραγματικά δημοκρατική, πλουραλιστική και ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις 25 Μαΐου 2024, σας προσκαλούμε στην πρώτη εκδήλωση τιμής των “Κύπριων Ρεπουμπλικάνων”.

Σην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο Σπίτι της Συνεργασίας, σύντομες ομιλίες θα κάνουν οι Γκιοζντέ Μπεντέλογλου, Ιμπραχίμ Αζίζ, Κυριάκος Τσιμίλλης, Αζίζ Σαχ, Τώνια Σταυρινού, Παναγιώτης Ταλιώτης και Οζ Καραχάν.

Στην εκδήλωση θα απονεμηθεί επίσης το “Τιμητικό Βραβείο” για το έτος 2024, το οποίο απονέμεται ετησίως εις μνήμην του Ιχσάν Αλή.