Το νησί της Κύπρου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων!

Κύπρος και Παλαιστίνη

11.11.2023 – Η Ένωσις Κυπρίων στέκεται άνευ όρων με τον παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζει την αντίστασή του. Ο λαός της Κύπρου εκφράζει διαρκώς την αμετάθετη αλληλεγγύη του με τον γειτονικό της Παλαιστινιακό λαό. Κύπριοι και Παλαιστίνιοι έχουν γίνει θύματα συνεχιζόμενης κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Από την έναρξη της Παλαιστινιακής αντίστασης στις 7 Οκτωβρίου 2023, αναφορές υποδεικνύουν ότι το νησί της Κύπρου έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει το Ισραήλ στα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Κρεγκ Μάρεϊ, πρώην Επικεφαλής του Κυπριακού Τμήματος στο Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει τώρα στον Ισραηλινό στρατό ζωντανές μεταδόσεις αναχαιτισμένων επικοινωνιών της Παλαιστινιακής αντίστασης από τη βάση ακρόασής του στο σταθμό σηματοδότησης του Τροόδους στην Κυπρο. Επιπλέον, υπάρχουν εκκλήσεις προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει Βρετανούς υπουργούς για φερόμενη διευκόλυνση της χρήσης των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσφατα παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε πτήσεις στρατιωτικής μεταφοράς από τη στρατιωτική βάση του Ακρωτηρίου προς το Ισραήλ.

Όταν η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανική αποικιοκρατία το 1960 ως μια αδέσμευτη Δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία υποχρέωσαν τους Κύπριους να αποδεχτούν συνθήκες που έθεταν περίπου το 3 τοις εκατό του νησιού υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έκτοτε, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα εδάφη για να διαιωνίσουν τον ιμπεριαλιστικό τρόμο τους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Σήμερα, πέντε στρατοί του ΝΑΤΟ—το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία—διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.

Η ύπαρξη αυτών των στρατιωτικών βάσεων ήταν εγγυημένη με τη δημιουργία του Κυπριακού, που τροφοδοτήθηκε από τις αποσχιστικές και διαχωριστικές δραστηριότητες στο νησί, που υποκινήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές και την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία το 1974. Όπως η «λύση των δύο κρατών» που επιβλήθηκε στην Παλαιστίνη από ξένες δυνάμεις και κατακτητές, το σημερινό status quo στην Κύπρο προστατεύεται από την επιβολή μιας «δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας» ή μιας «λύσης δύο κρατών».

Σήμερα, η Ένωσις Κυπρίων είναι η μοναδική πολιτική οργάνωση που τονίζει τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, υποστηρίζει άνευ όρων την Παλαιστινιακή αντίσταση και προωθεί με συνέπεια μια «λύση ενός κράτους» για την Παλαιστίνη, όπως και για την Κύπρο. Ο λαός της Κύπρου δεν θα επιτρέψει τη χρήση της γης του για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων!

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!
Ζήτω οι αγώνες εθνικής απελευθέρωσης όλων των εθνών υπό ξένη κατοχή!

Ένωσις Κυπρίων