07.09.2023 – Η Ένωσις Κυπρίων εκπροσώπησε την Κύπρο στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ενωμένου Μετώπου (Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Ενωμένο Μέτωπο κατά του Φασισμού, του Πολέμου και της Καταστροφής του Περιβάλλοντος), που πραγματοποιήθηκε στη Θουριγγία της Γερμανίας.
Το συνέδριο προσέλκυσε 124 αντιπροσώπους και 650 συμμετέχοντες από 46 χώρες, παρόλο που 30 συμμετέχοντες από 18 χώρες δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν για διάφορους λόγους. Μετά την εκλογή της εννεαμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής στο συνέδριο, η νέα επιτροπή αποτελείται από τρεις γυναίκες και έξι άνδρες από τη Γερμανία, το Περού, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Δυτική Σαχάρα, την Κύπρο και μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι δύο συμπρόεδροι, η Edith Luz από το Περού και η Monika Gärtner-Engel από τη Γερμανία, εξελέγησαν ομόφωνα στο συνέδριο και θα συνεργαστούν στενά με τρεις συμπροέδρους της νεολαίας από το Νεπάλ, το Περού και την Τυνησία.
Το Ενωμένο Μέτωπο σχηματίστηκε ως μια συμμαχία που περιλαμβάνει διάφορους σχηματισμούς από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία, οι οποίοι περιλαμβάνουν προοδευτικούς, αντιπολεμικούς ακτιβιστές, οικολόγους, επαναστάτες, μαχητικά γυναικεία κινήματα, οργανώσεις νεολαίας, κινήματα ιθαγενών, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Τα λαϊκά κινήματα από τέσσερις ηπείρους ενώνονται στον στόχο τους να καταπολεμήσουν τον φασισμό, τους πολέμους, και την καταστροφή του περιβάλλοντος σε μια αντιιμπεριαλιστική πλατφόρμα.
Η Ένωσις Κυπρίων, ενεργός συμμετέχουσα στο Ενωμένο Μέτωπο από την ίδρυσή της και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του οργανισμού, συνυπέγραψε δύο από τα έξι πολιτικά ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στο συνέδριο, μαζί με την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία. Το πρώτο από αυτά τα ψηφίσματα αφορούσε την εναντίωση στον Σιωνισμό και την υπεράσπιση της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, ενώ το δεύτερο καλούσε για αντίσταση στην κατοχή της Κύπρου, στην εποικιστική αποικιοκρατία στο νησί, και στην επιβολή μιας «δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας» σε εθνοτική βάση από τις Δυτικές δυνάμεις. Αυτά τα ψηφίσματα υιοθετήθηκαν με ευρεία υποστήριξη και συναίνεση.
Η απόφαση που υιοθέτησε το Ενωμένο Μέτωπο για την Κύπρο στο ιδρυτικό του συνέδριο έχει ως εξής:
Η ιμπεριαλιστική κατοχή και η εποικιστική αποικιοκρατία συνεχίζουν να επιμένουν στην Κύπρο από την προγραμματισμένη από το ΝΑΤΟ Τουρκική εισβολή το 1974. Επί του παρόντος, λιγότερο από το 60 τοις εκατό του νησιού βρίσκεται υπό τον έλεγχο της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου, ενώ πέντε στρατοί του ΝΑΤΟ – Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία – χρησιμοποιούν αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στο νησί που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Έπειτα από την κατοχή, η εποικιστική αποικιοκρατική πολιτική της Τουρκίας συνεχίζει να καταπιέζει τους Τουρκόφωνους Κύπριους και να εμποδίζει τους Ελληνόφωνους Κύπριους, που εκτοπίστηκαν βίαια κατά την τουρκική εισβολή, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αφού η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Βρετανική αποικιοκρατία το 1960, οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές προωθούν τον εθνοτικό διαχωρισμό μεταξύ του Kυπριακού λαού μέσω σχεδίων όπως η «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Ωστόσο, από το σχέδιο ABC (Αμερικανικό-Βρετανικό-Καναδικό) το 1979, οι Κύπριοι έχουν απορρίψει σταθερά την ιδέα να ζήσουν σε ένα κράτος απαρτχάιντ. Πιστεύουμε ότι η απελευθέρωση της Κύπρου είναι ένα σημαντικό κλειδί για μια ελεύθερη Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική. Υποστηρίζουμε τη δημοκρατική και ταξική ενότητα των Κυπρίων, καθώς και την εδαφική και κοινωνική ακεραιότητα μιας ενιαίας Κύπρου χωρίς ξένη παρουσία.
(Φωτογραφία: rf-foto)