Τα Τιμητικά Βραβεία 2022 απονέμονται στην «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες»

ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

30.12.2022 – Η Ένωσις Κυπρίων απονέμει Τιμητικά Βραβεία για να αναγνωρίσει τις συνεισφορές Κύπριων ατόμων ή οργανώσεων στον αγώνα μας για την ανεξαρτησία. Τα Τιμητικά Βραβεία της Ένωσης Κυπρίων απονέμονται εις μνήμην του ηγέτη της Κυπριακής κοινότητας Δρ. Ιχσάν Αλή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον λαό του και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2022, είμαστε ενθουσιασμένοι που απονέμουμε αυτό το βραβείο στην ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, που έγραψαν και παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο για το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν».

Το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν» ήταν ένα μη κομματικό, πολιτικά ανεξάρτητο, μη βίαιο κίνημα γυναικών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, στόχος του οποίου ήταν να δείξουν στον κόσμο ότι το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα και να ζουν στην πατρίδα τους έχει παραβιαστεί από την Τουρκική κατοχή της Κύπρου. Αυτό το λαϊκό κίνημα οργάνωσε μια σειρά από πορείες τις δεκαετίες του 1970 και 80 που πέρασαν την πράσινη γραμμή που χώριζε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κατεχόμενα και αντιμετώπισε τον Τουρκικό στρατό. Το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν» ήταν ο πρώτος αγώνας για να φέρει στο διεθνές κοινό την κατοχική και εποικιστική αποικιοκρατία της Κύπρου. Αυτός ο αγώνας των γυναικών προσφύγων που ήρθαν αντιμέτωπες με τους εποίκους και τον κατοχικό στρατό ήταν επίσης το κλειδί στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Ο αγώνας αυτών των γυναικών ήταν που άνοιξε την πόρτα στα διεθνή δικαστήρια για τους Κυπρίους.

Η πρωτοβουλία «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες» θύμισε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας στους ανθρώπους και τίμησε το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν». Η «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες» προσελκύει το κοινό στο έργο, δημιουργώντας μια «αγκαλιά» και μια «θέληση να περπατήσουμε ώμο με ώμο».

Η Ένωσις Κυπρίων θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελεύθερη Κύπρο και θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις προοδευτικές και αντι-ιμπεριαλιστικές προσπάθειες που σπάνε την αλυσίδα της καταπίεσης.

Ανακοινώνεται με σεβασμό προς το κοινό.
Ένωσις Κυπρίων

Η πρωτοβουλία «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες» είναι μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, παράλληλες δράσεις και διατομεακές συνεργασίες, που εξετάζουν τη κυρίαρχη αφήγηση για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες» έχει στόχο την καλλιέργεια της έμφυλης συνειδητότητας στις παραστατικές τέχνες και δίνει πλατφόρμα στην αφήγηση της γυναικείας εμπειρίας μέσα από ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις, κυρίως θεατρικές.

Η «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες» εμπνέεται από καλλιτέχνες και θεσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο που αμφισβητούν τις παραδοσιακές ιεραρχίες και δομές, επανεξετάζοντας τις πολιτικές φεστιβάλ, θεάτρων και μουσείων, δημιουργώντας καλλιτεχνικό έργο που περιέχει διαφορετικά πρότυπα ή επιλέγοντας ένα διαφορετικό φακό μέσα από τον οποίο να ερμηνεύσουν τις ιστορίες που διαμόρφωσαν την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Από την ίδρυσή της το 2019, η «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες» έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από σαράντα δράσεις, που περιλαμβάνουν παραστάσεις, περιοδείες, συμμετοχές σε φεστιβάλ, διαλέξεις, συνεργασίες με φορείς στο εξωτερικό, καθώς και μία ταινία μικρού μήκους.