Μάρτιος – Ο μήνας των επαναστάσεων, Ο μήνας του Γκιαούρ Ιμάμη

Γκιαούρ Ιμάμης

16.03.2021 – Το 1833, η ιστορία της Κύπρου είδε τον μεγαλύτερο απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ελληνόφωνοι και Τουρκόφωνοι Κύπριοι πολίτες και αγρότες ενώθηκαν ενάντια στην οθωμανική καταπίεση και οργάνωσαν εξεγέρσεις τη μία μετά την άλλη.

Ο Μάρτιος ήταν ο πιο σημαντικός μήνας λόγω των κινημάτων που γεννήθηκαν. Όλα τα μέρη της κυπριακής κοινότητας παρευρέθηκαν σε όλες τις εξεγέρσεις. Οι περισσότερες εξεγέρσεις δεν κράτησαν πολύ λόγω της καταστολής τους από τους Οθωμανούς και του συνεργάτη τους, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξέγερση του Γκιαούρ Ιμάμη ήταν ανέκαθεν το πιο σημαντικό λαϊκό κίνημα των Κυπρίων στην ιστορία, λόγω της δύναμής του και του συμβολικού του χαρακτήρα.

Οι επαναστάτες μάρτυρές μας θα φωτίζουν συνεχώς το δρόμο μας. Ως Ένωσις Κυπρίων, αφιερώνουμε τον μήνα Μάρτιο για να τιμήσουμε τον αγώνα του Γκιαούρ Ιμάμη. Θα διοργανώνουμε εκδηλώσεις και θα θυμόμαστε τον πιο θρυλικό αγώνα των Κυπρίων κάθε χρόνο, τον ίδιο μήνα που ο Γκιαούρ Ιμάμης ξεκίνησε το κίνημά του.

Για να μάθετε περισσότερα για τον Γκιαούρ Ιμάμη, διαβάστε το άρθρο «Η εξέγερση του Γκιαούρ Ιμάμη – Η πιο ηρωϊκή μάχη των Κυπρίων».

Η Κύπρος για τους Κυπρίους!
Ένωσις Κυπρίων