Όχι στο ΝΑΤΟ και τον αποσχισμό στην Κύπρο!

Κύπρος

15.02.2021 – Όντας στο κέντρο της περιοχής που είναι ο στόχος του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος λειτουργεί ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο για το ΝΑΤΟ.

Οι Κύπριοι απελευθερώθηκαν από τη βρετανική αποικιοκρατία το 1960 και ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συμμετείχε επίσης στην ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Το κράτος με τη συναινετική δομή το οποίο κυβερνούν από κοινού οι Ελληνόφωνοι και οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι, θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο για τρία χρόνια εξαιτίας των υποκινητικών δράσεων των ιμπεριαλιστών στο νησί.

Λόγω του κινδύνου ενός προβλήματος μεταξύ χωρών που έχουν συμφέρον στην Κύπρο, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα στα μέσα του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και του ρίσκου κλεισίματος των βρετανικών βάσεων στο νησί, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τις πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διχοτόμησης του νησιού στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα το 1971.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η χούντα που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, η οποία ήταν ήδη παρούσα στην Ελλάδα, θα οργάνωνε πραξικόπημα στην Κύπρο, και στη συνέχεια η Τουρκία θα πραγματοποιούσε στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα «την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί» και μετά από όλα αυτά, η αποσχιστική και διαχωριστική διατριβή «ομοσπονδίας» θα προβαλόταν ενάντια στην ενιαία δομή της Κύπρου που θεωρούνταν ως απειλή για τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο νησί.

Αυτό το σχέδιο ολοκληρώθηκε πλήρως το 1974, και έκτοτε η ομοσπονδία, η συνομοσπονδία και τα δύο κράτη που εκπροσωπούν το status quo στο νησί συζητούνται υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένων λεγόμενων προοδευτικών σχηματισμών, παρά τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων που θέλουν να προστατεύσουν το ενιαίο κράτος τους.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, στο νησί της Δυτικής Ασίας και του πολυτιμότερου σημείου της Βόρειας Αφρικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και η Ελλάδα, δηλαδή τρεις στρατοί του ΝΑΤΟ, παρατάσσονται.

Μετά τις νέες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος έλαβε την προσοχή άλλων χωρών του ΝΑΤΟ με ιμπεριαλιστικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή και η Γαλλία απέκτησε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στο νησί ως αποτέλεσμα της ευσεβούς υποστήριξης που έδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ήδη γνωστό ότι χρησιμοποιούν τις βρετανικές βάσεις στο νησί, δημιουργούν ένα Κέντρο για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων (CYCLOPS) και τοποθετούν μια Μονάδα Ταχείας Ανταπόκρισης στο νησί, στο οποίο είχαν εφαρμόσει ένα εμπάργκο όπλων μέχρι πρόσφατα.

Ως Ένωσις Κυπρίων, για άλλη μια φορά καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα μας και τον κόσμο καθώς συνεχίζουμε τον πρωτοστάτη αγώνα μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες στην πατρίδα μας.

Η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία με πλήρη εδαφική ακεραιότητα είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας Κύπρου απαλλαγμένης από ξένες στρατιωτικές βάσεις. Η απελευθέρωση της Κύπρου και των Κυπρίων από την εκμετάλλευση είναι επίσης ο μόνος τρόπος απελευθέρωσης όλης της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής από τον ιμπεριαλισμό.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς του κόσμου και τους αντιιμπεριαλιστές να ξεφύγουν από τα μέτωπα που υπερασπίζονται τις αποσχιστικές και διαχωριστικές θέσεις, όπως η ομοσπονδία ή τα δύο κράτη στην Κύπρο και να υποστηρίξουν τις δυνάμεις που αγωνίζονται για μια πλήρως ανεξάρτητη Κύπρο πριν να είναι πολύ αργά.

Η Κύπρος για τους Κυπρίους!
Ένωσις Κυπρίων