Δήλωση σχετικά με την αντισυνταγματική και μονόπλευρη αλλαγή ονομασίας τοποθεσιών

Bozkurt Street Larnaca

09.02.2021 – Ως κίνημα που αγωνίζεται για την ενιαία Κύπρο, την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, καταδικάζουμε την ιδέα αλλαγής των ονομάτων των οδών στις περιοχές των Τουρκόφωνων Κυπρίων.

Οι ονομασίες τοποθεσιών στις περιοχές Τουρκόφωνων Κυπρίων αποτελούν εσωτερικό ζήτημα της κοινότητας της ίδιας. Αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες σύμφωνα με το σύνταγμα της Κύπρου και θα βοηθήσουν μόνο την Τουρκία να νομιμοποιήσει τις παρόμοιες ενέργειές της στις κατεχόμενες περιοχές και να ενισχύσει το επιχείρημά της ότι δεν είναι ο κατακτητής, αλλά οι Ελληνόφωνοι Κύπριοι είναι αυτοί που κατέλαβαν τα σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι ο Ταλάτ Πασά, ο Μποζκούρτ ή οποιαδήποτε άλλα τουρκικά ονόματα δεν σημαίνουν τίποτα για τους Τουρκόφωνους Κυπρίους, οι αλλαγές των ονομάτων δεν τους ενοχλούν, ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσής τους δεν ενδιαφέρονται να τις καλύψουν. Μπορούμε όμως να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτές οι ενέργειες ακολουθώνται προσεκτικά από την Τουρκία και θα χρησιμοποιηθούν όταν έρθει η ώρα να δικαιολογήσουν τις ενέργειες του καθεστώτος κατοχής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα συναινετικό κράτος μεταξύ Ελληνόφωνων και Τουρκόφωνων Κυπρίων. Εάν η αναφορά είχε υποβληθεί από Τουρκόφωνους Κύπριους, θα αποτελούσε μια καλύτερη υπόθεση για την αλλαγή ονόματος, παρόλο που οποιαδήποτε ενέργεια θα εξακολουθούσε να είναι αντισυνταγματική. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των μειονοτικών κοινοτήτων της Δημοκρατίας, όπως οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας, αλλά η θέση των Κυπρίων στη διεθνή πολιτική αρένα είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.

Επομένως, η αλλαγή του ονόματος μίας οδού από τα τούρκικα στα ελληνικά είναι απαράδεκτη, όπως συνέβη στην Πάφο. Και θα δούμε όλοι το αρνητικό αποτέλεσμα αυτής της κίνησης στο εγγύς μέλλον.

Και τώρα, στη Λάρνακα, πρόκειται να συμβεί το ίδιο λάθος που η Τουρκία αναμένει. Αυτά τα ονόματα οδών δόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1910. Το Bozkurt (δηλαδή “Γκρίζος Λύκος”) είναι το πιο σημαντικό σύμβολο της τουρκικής μυθολογίας, και ήταν επίσης το όνομα μιας από τις Τουρκόφωνες Κυπριακές εφημερίδες που ιδρύθηκε το 1951 (οι εφημερίδες μπορούν εύκολα να βρεθούν στα κρατικά αρχεία) στην Κύπρο. Είναι επίσης ένα κοινό επώνυμο στην Τουρκόφωνη Κυπριακή κοινότητα. Η φασιστική οργάνωση από την Τουρκία με την ονομασία “Γκρίζοι Λύκοι” ιδρύθηκε το 1968 και δεν έχει καμία σχέση με το όνομα της οδού στη Λάρνακα.

Αν υπήρχε ειλικρίνεια στην αλλαγή του ονόματος της τοποθεσίας και όχι ο Ελληνικός εθνικισμός και οπορτουνισμός, υπάρχουν πολλά ονόματα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν από τον Δήμο Πάφου, όπως πολλοί Τουρκόφωνοι Κύπριοι ήρωες που αφιέρωσαν την ζωή τους στην πατρίδα τους, όπως ο Αϊχάν Χικμέτ, ο Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν, ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, ο Φαζίλ Οντέρ, ο Ιχσάν Αλή, ή το άτομο που μας χάρισε την Κυπριακή εθνική σημαία, ο Ισμέτ Γκιουνέι, και πολλοί άλλοι.

Σε αυτήν την κρίσιμη εποχή, η πραγματοποίηση τέτοιων λαθών θα βοηθήσει μόνο την Τουρκία και τη διατριβή της στη λύση δύο κρατών. Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους ρομαντικές και παράλογες δράσεις δεν θα βοηθήσουν το μέλλον της Κύπρου και των Κυπρίων. Εάν πρόκειται να αλλάξουμε τα ονόματα των οδών, πρέπει να ξεκινήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους που προκάλεσαν πόνο σε αυτήν τη γη και θανάτους Ελληνόφωνων και Τουρκόφωνων Κυπρίων, όπως ο Γεώργιος Γρίβας. Τότε θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα μισά ονόματα των οδών των περιοχών Ελληνόφωνων Κυπρίων και τα μισά από τα ονόματα των οδών των περιοχών Τουρκόφωνων Κυπρίων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ωραία χειρονομία για ένα καλύτερο μέλλον, αν μπορεί να γίνει συνταγματικά.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν ψήφους από αυτό το θέμα, όπως η κυρία Ελένη Θεοχάρους, να διαβάσουν το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν σηκώσουν τα μανίκια τους για να απαιτήσουν κρατική εξουσία. Ελπίζουμε ότι θα ήταν αρκετό να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι εδώ δεν υπάρχει κάποιο είδος Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σημαίνει πια τίποτα, θα θέλαμε να τους υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία εκστρατεύει για την ίδια ιδέα. Και αν εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν ισχύει πλέον, θα θέλαμε να τους υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία μοιράζεται επίσης την ίδια γνώμη μαζί τους και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι ήρθε στην Κύπρο για αυτόν τον λόγο.

Ζητούμε όλα τα ονόματα τοποθεσιών των περιοχών Τουρκόφωνων Κυπρίων, τα οποία αλλάζονται μονομερώς από την Ελληνόφωνη Κυπριακή διοίκηση (όπως μέρος της οδού Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα) από το 1963, να αλλάξουν πίσω στα αρχικά τους ονόματα.

Ανακοινώνεται με σεβασμό στο κοινό,
Ένωσις Κυπρίων

(Εικόνα: Δημοσίευση της Τουρκόφωνης Κυπριακής εφημερίδας Bozkurt στις 26 Οκτωβρίου 1951 υπό την βρετανική αποικιακή κυριαρχία και Πρώτη έκδοση της εφημερίδας μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17 Αυγούστου 1960)