Τιμητικό Βραβείο της Ένωσης Κυπρίων για τον Σενέρ Λεβέντ

Sener Levent

28.12.2020 – Η Ένωσις Κυπρίων απονέμει Τιμητικά Βραβεία για να αναγνωρίσει τις συνεισφορές Κύπριων ατόμων ή οργανώσεων στον αγώνα μας για την ανεξαρτησία. Τα Τιμητικά Βραβεία της Ένωσης Κυπρίων απονέμονται εις μνήμην του ηγέτη της κυπριακής κοινότητας Δρ. Ιχσάν Αλή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον λαό του και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2020, έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε το βραβείο στον Σενέρ Λεβέντ, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Αβρούπα (προηγουμένως γνωστή και ως «Αφρίκα»).

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Σενέρ Λεβέντ και όλους τους συγγραφείς της εφημερίδας Αβρούπα. Ο ισλαμοφασίστας πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας κάνει άλλη μια προσπάθεια να διώξει τον Σενέρ Λεβέντ στην Άγκυρα, αφού ο Τουρκόφωνος Κύπριος δικαστής αθώωσε την Αβρούπα πέρυσι στα δικαστήρια των κατεχόμενων βόρειων περιοχών της Κύπρου. Δεν θα αφήσουμε κανέναν Κύπριο να γίνει όμηρος στα μπουντρούμια της Άγκυρας.

Η Ένωσις Κυπρίων θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νόμιμη συνταγματική της τάξη, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την απομάκρυνση των παράνομων Τούρκων εποίκων και στρατιωτικών από το νησί.

Ανακοινώνεται με σεβασμό προς το κοινό.
Ένωσις Κυπρίων

Ο Σενέρ Λεβέντ γεννήθηκε το 1948 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας στη δημοσιογραφία, εργάστηκε και ίδρυσε αρκετούς οργανισμούς μέσων στην Κύπρο.

Το 1997, άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα του «Αβρούπα». Μετά από δύο βομβιστικές επιθέσεις και πολλές δικαστικές υποθέσεις εναντίον της, η εφημερίδα έκλεισε. Μετά το κλείσιμο της Αβρούπα, συνέχισε με την εφημερίδα Αφρίκα.

Η «Αφρίκα» έγινε στόχος ένοπλων επιθέσεων δύο φορές το 2011. Ως αποτέλεσμα οδηγιών που δόθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Τουρκία, στις 22 Ιανουαρίου 2018, ένας οργανωμένος όχλος επιτέθηκε στην εφημερίδα με σκοπό να λιντσάρει το προσωπικό της. Ο Σενέρ Λεβέντ, ως ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αφρίκα», αντιμετωπίζει ακόμα δικαστικές διώξεις, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής στον Ερντογάν.

Το 2018 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, ενώ η εφημερίδα Politico τον ανακήρυξε ως ένα από τα 28 πρόσωπα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στην Ευρώπη το 2019.

Ο Σενέρ Λεβέντ ήταν υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το «Κίνημα Γιασεμί» το 2019.

Έχει εκδώσει τρία βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ο Σενέρ Λεβέντ είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αβρούπα» από το 1997 και συνεχίζει να γράφει καθημερινά στην εφημερίδα «Πολίτης» από το 2003.