Η άποψή μας για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων στην Κύπρο

Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομος & Ταλίπ Αταλάι

18.05.2020 – Ως Ένωσις Κυπρίων, από την αρχή των επιπτώσεων της πανδημίας, υποστηρίζαμε πάντα αυτό που δήλωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ιατρικές αρχές. Παρακολουθήσαμε και αναλύσαμε τα μέτρα που έλαβαν άλλα έθνη. Γι ‘αυτό, δεν υποστηρίξαμε ποτέ ούτε συμμετείχαμε σε λαϊκιστικές δραστηριότητες σχετικά με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και κατακρίναμε τις διαμαρτυρίες που έγιναν στα πρώτα στάδια της πανδημίας.

Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την ίδια άποψη, αντίθετα και στις δύο αντιδράσεις, είτε για το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης είτε για τις μειονοτικές φωνές που θέλουν να τα κρατήσουν κλειστά για πάντα.

Πιστεύουμε ότι η εμμονή με τα οδοφράγματα δεν θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε το νησί μας και σίγουρα οδηγεί τους Κυπρίους στο να εστιάσουν μακριά από την πραγματική καταστροφή που συμβαίνει λόγω της ίδιας της κατοχής.

Τις τελευταίες μέρες ξεκινήσαμε και πάλι να ακούμε τα παιδιά των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την κατοχή της πατρίδας μας να μιλούν για τα σημεία διέλευσης. Ενώ το ΕΛΑΜ και άλλα παρόμοια είδη ομάδων προτιμούν να κρύβονται από την Τουρκία πίσω από τα οδοφράγματα, λένε ότι η διατήρηση των σημείων διέλευσης κλειστών θα δώσει ένα μάθημα στους Τουρκόφωνους Κυπρίους που αντιμετωπίζουν τουρκική επιθετικότητα στις πρώτες γραμμές από το 1974.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι αφήνοντας λίγους Τουρκόφωνους Κυπρίους παγιδευμένους στις κατεχόμενες περιοχές με τους κατακτητές, θα επιταχύνει μόνο τη διαδικασία εξόδου από την πατρίδα τους και θα αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους Τούρκους εποίκους από την Ανατολία να πλημμυρίσουν το νησί, που είναι το ίδιο το σχέδιο της Τουρκίας. Και είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τη στιγμή που η Τουρκία θα ολοκληρώσει το έργο της να απαλλαγεί από τους υπόλοιπους Τουρκόφωνους Κυπρίους, αυτές οι σφραγισμένες πύλες δεν θα προστατεύσουν τους Ελληνόφωνους Κυπρίους από την τελευταία φάση της κατοχής και την πλημμύρα των Τούρκων στους υπόλοιπο του νησιού.

Αντί να ενωθούμε ενάντια στην κατοχή, η επιμονή σε διαχωριστικές και αποσχιστικές ιδέες θα οδηγήσει σε μια τελευταία φορά που η ιστορία θα επαναληφθεί για την Κύπρο.

Κάποιοι μπορεί να ξεχνούν ότι τα εδάφη πέρα από τα οδοφράγματα είναι τα εδάφη των προγόνων μας και ανήκουν στους Κυπρίους. Ή κάποιοι μπορεί να έχουν ήδη εγκαταλείψει αυτό το μισό νησί. Όμως εμείς δεν το κάνουμε.

Αυτή η περίοδος πανδημίας πρέπει να δείξει σε όλους τους Κυπρίους ότι δεν πήγαμε και δεν θα πάμε πουθενά, αλλά χάνουμε αυτόν τον πόλεμο με περιπέτειες αναζήτησης «νέων λύσεων». Γι’ αυτό, είναι καιρός οι Κύπριοι να απαιτήσουν και να προστατεύσουν αυτό που έχουν ήδη και συμφωνήσει, την ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, και να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη που καταστράφηκε το 1963. Και μετά να διαμορφώσουν το πεπρωμένο του νησιού υπό από τα όργανα της Δημοκρατία της Κύπρου, σύμφωνα με το σύνταγμα, υπό τη σημαία που μας έδωσε ο Ισμέτ Γκιουνέι. Χωρίς παράνομους εποίκους και ξένους στρατούς.

Η Κύπρος για τους Κυπρίους!
Ένωσις Κυπρίων – Kıbrıslılar Birliği – Union of Cypriots