Αναφορικά με την σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και των κατακτητών

Λήδρας

14.04.2020 – Ως Ένωσις Κυπρίων, καταδικάζουμε και δημόσια την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου και την προβολή από τον Αρχιεπίσκοπο και από αυτούς που ελέγχουν το Κυπριακό κράτος σήμερα ενός παράνομου τούρκου έποικου ως «Μουφτή της Κύπρου». Αναδεικνύοντας το θέμα η Ένωσις Κυπρίων θα ήθελε να διαφωτίσει τους κύπριους πολίτες για τη σκανδαλώδη σχέση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του αγαπημένου του Ερντογάν, Ταλίπ Αταλάι – μια σχέση που χρονολογείται σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Ταλίπ Αταλάι ή όπως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θέλει να τον αποκαλεί, «Μουφτής της Κύπρου», είναι κατ ουσίαν τούρκος υπήκοος, γεννηθείς το 1968 στην πόλη Ερντεμλί της επαρχίας Μερσίνης. Ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή, το 1975, η οικογένειά του μεταφέρθηκε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια μαζικής παράνομης εγκατάστασης τούρκων εποίκων στη γειτονιά των Βαρωσίων της Αμμοχώστου. Ο Αταλάι σπούδασε Θεολογία στην Τουρκία, αφου δεν δύναται να ακολουθήσει αυτή την σπουδή στην Κύπρο λόγω της απουσίας ιδρυμάτων που προσέφεραν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου την συγκεκριμένη κατεύθυνση εκείνη την εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2015 είχε προταθεί ως κοινοβουλευτικός υποψήφιος στις τουρκικές εκλογές με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, του οποίου είναι και μέλος.

Επί του παρόντος, o Αταλάι διαμένει και κατέχει παράνομα περιουσίες Ελληνόφωνων Κυπρίων, ενώ ταυτόχρονα του παρέχεται, κατ ‘εξαίρεση, το δικαίωμα κυκλοφορίας στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Επιπλέον, μέσα από την αναγνώρισή του από την εκκλησία της Κύπρου και αυτούς που ελέγχουν το Κυπριακό Κράτος σήμερα, απολαμβάνει έναν τίτλο που του προσδίδει εξουσία και αξιοπρέπεια στη διεθνή σκηνή.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε κάποια γεγονότα σχετικά με το θέμα:

  • Οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι θεωρούνται μία από τις πιο κοσμικές κοινωνίες του κόσμου με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις πολλές φορές να αγγίζουν τα πρόθυρα αντι ισλαμικών αισθημάτων. Οι ιδιαίτερες αντιλήψεις των Τουρκόφωνων Κυπρίων δεν διαμορφώθηκαν ούτε υπάρχουν σε ένα ιστορικό κενό, όπως επισημαίνει ο Δρ Θεολογίας και Θρησκείας Φαίδων Παπαδόπουλος – κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κρυπτο-χριστιανικές ρίζες τους (Λινοβάμβακοι) (δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου).
  • Οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται ή σπάνια έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να ακολουθήσουν οποιοδήποτε είδος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη «θεολογία». Ως αποτέλεσμα, οι τουρκικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές έπρεπε να «εισάγουν» αρκετούς χότζες από την Τουρκία, καθώς κανείς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν έχει τα προσόντα ή το παραμικρό ενδιαφέρον να γινει ιερωμένος ή να ηγηθεί όποιας θρησκευτικής αρχής.
  • Οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι απορρίπτουν κάθε είδους πνευματική εξουσία, όπως του «Αρχιεπισκόπου» ή του «Μουφτή». Ακόμα και το ίδιο το ψευδοκράτος (ΤΔΒΚ) είναι «συνταγματικά» και αυστηρά κοσμικό. Το αρμόδιο «Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων» στα κατεχόμενα, ενεργεί ως διαχειριστικό και διοικητικό «γραφείο» για οτιδήποτε σχετίζεται με θρησκευτικά θέματα, ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στις δραστηριότητες οικοδόμησης τζαμιών μέσω Τουρκικών χορηγιών καθώς επιτυγχάνει την ανάμειξη του στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκόφωνων Κυπρίων μέσω μιας συνεχούς και αυξανόμενης κοινότητας «παράνομων Τούρκων εποίκων». Διευθυντής του «Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων», είναι ο ίδιος ο Ταλίπ Αταλάι ως «διορισμένος» των τουρκικών δυνάμεων κατοχής από το 2010.
  • Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τον Ταλίπ Αταλάι δεν είναι κρυφές, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι δημοσίως προσβάσιμες ακόμη και στο προσωπικό του βιογραφικό.
  • Παρ ‘όλα αυτά, η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζουν να προβάλλουν ένα μη Κύπριο παράνομο έποικο, ως «Μουφτή της Κύπρου» ή «Μουφτή των Τουρκόφωνων Κυπρίων». Τούτου λεχθέντος, γεννιούνται τα εξής ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από την Εκκλησία της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο και αυτούς που ελέγχουν την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα.

    1. Σύμφωνα με ποια νομοθεσία μπορεί η Εκκλησία της Κύπρου ή ο Αρχιεπίσκοπος να αναγνωρίζουν μονομερώς έναν παράνομο Τούρκο έποικο ως «Μουφτή της Κύπρου» ή «Μουφτή των Τουρκόφωνων Κυπρίων»;

    2. Τι δικαίωμα εξασκεί η Εκκλησία της Κύπρου ή ο Αρχιεπίσκοπος προβάλλοντας κάποιον ως Μουφτή, όταν ακόμη και οι ίδιοι οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι δεν δέχονται έναν τέτοιο τίτλο ή αρχή;

    3. Πώς είναι δυνατόν και ποιος ευθύνεται που επιτρέπεται σε έναν παράνομο Τούρκο έποικο που δεν είναι κάτοικος της Κυπριακής Δημοκρατίας και που εν γνώσει του κατέχει παράνομα περιουσίες Ελληνόφωνων Κυπρίων, να εισέρχεται και να κινείται σε όλη την επικράτεια της Κ. Δημοκρατίας για σχεδόν μια δεκαετία;

    4. Αυτοί που ελέγχουν την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα αναγνωρίζουν επίσης έναν παράνομο έποικο ως «Μουφτή της Κύπρου», καθώς προωθείται ο ρόλος του από το Υπουργείο Παιδείας (Βιβλίο μαθητή) στα κείμενα που διατίθενται στους μαθητές;

    Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι άγνωστες. Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο φανερό όμως είναι το γεγονός ότι οι ενέργειες του Αρχιεπισκόπου εισάγουν ένα επιπλέον επίπεδο διαχωρισμού μεταξύ των Τουρκόφωνων και Ελληνόφωνων Κυπρίων, τη θρησκεία. Ο Αρχιεπίσκοπος δίνει ζωή σε μια ανύπαρκτη, κατασκευασμένη διαιρετική πλευρά του Κυπριακού. Οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι δεν ζήτησαν ποτέ τζαμί. Η έλλειψη ενδιαφέροντός των Τουρκόφωνων Κυπρίων για οτιδήποτε θρησκευτικό σπρώχνει τον Αρχιεπίσκοπο να ερωτοτροπεί ακόμη περισσότερο με τον κατακτητή. Ένα επικίνδυνο φλερτ που θα προκαλέσει περισσότερο πόνο στους Κυπρίους.

    Ως Ένωσις Κυπρίων, θα συνεχίσουμε τις μάχες μας ενάντια στις εγχώριες και ξένες δυνάμεις που υποκινούν το διαχωρισμό του Κυπριακού Έθνους και το διαχωρισμό του Κυπριακού Κράτους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια ενιαία και κοσμική Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς ξένα στρατεύματα και παράνομους εποίκους.

    Ανακοινώνεται με σεβασμό προς το κοινό.

    Η Κύπρος για τους Κυπρίους!
    Ένωσις Κυπρίων – Kıbrıslılar Birliği – Union of Cypriots