Επείγουσα κλήση: Οι εκλογές “ηγεσίας” στα κατεχόμενα δεν έχουν νομιμότητα!

Turkish-speaking Cypriot elections

03.02.2020 (αναθεωρήθηκε στις 09.06.2020) – Οι εκλογές για την Τουρκόφωνη Κυπριακή ηγεσία στις 11 Οκτωβρίου 2020 (προηγουμένως προγραμματισμένες για τις 26 Απριλίου 2020) στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δεν έχουν καμία νομιμότητα στις τρέχουσες συνθήκες και αυτή η κατάσταση έχει φτάσει σε μια διάσταση που επηρεάζει όλους τους Κυπρίους και το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος.

Σήμερα, οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι συνθέτουν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού που ζει στις κατεχόμενες περιοχές, ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής και της «αναίμακτης γενοκτονίας» που αντιμετωπίζουν έκτοτε.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Τουρκία παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης και διαπράττει εγκλήματα πολέμου στέλνοντας Τούρκους εποίκους από την Ανατολία στις κατεχόμενες περιοχές από το 1974 για να εποικίσουν το νησί. Σήμερα, σύμφωνα με τους «επίσημους» αριθμούς του ψευδοκράτους (ΤΔΒΚ), οι λεγόμενοι «πολίτες» που έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές που λαμβάνουν χώρα στις κατεχόμενες περιοχές είναι κατά κύριο λόγο οι παράνομοι έποικοι που ήρθαν στο νησί από την Τουρκία μετά την εισβολή του 1974.

Στις 14 Μαρτίου 2019, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο λεγόμενος Αντιπρόεδρος του ψευδο-κράτους, δήλωσε τον αριθμό των «πολιτών» της ΤΔΒΚ σε 351 χιλιάδες, υπογραμμίζοντας ότι 61 χιλιάδες από αυτούς ζουν στο εξωτερικό. Και πάλι, γνωρίζουμε από την επίσημη δήλωση του επικεφαλής του Τμήματος Στατιστικής και Έρευνας του ψευδο-κράτους ότι ο αριθμός των Τουρκόφωνων Κυπρίων (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μικτών γάμων) είναι 120 χιλιάδες με δείκτη γεννήσεων μόνο 1,3. Αυτές οι «επίσημες» δηλώσεις μας δείχνουν ότι σήμερα, οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι αποτελούν μόνο το 35% των ατόμων που έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις εκλογές που πραγματοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές. Και η πραγματική αναλογία είναι πολύ μικρότερη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των 61 χιλιάδων «πολιτών» που ζουν στο εξωτερικό είναι Τουρκόφωνοι Κύπριοι. Και πάλι, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο οι λεγόμενοι «πολίτες» και όχι ο «πληθυσμός». Ο πληθυσμός των κατεχόμενων περιοχών ξεπέρασε τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου πριν από πολύ καιρό.

Ως Ένωσις Κυπρίων, κάνουμε έκκληση για να δοθεί ένα τέλος στην κατάληψη της πολιτικής βούλησης των Τουρκόφωνων Κυπρίων και ζητούμε από τον κόσμο, ιδίως από τα Ηνωμένα Έθνη, να μην αναγνωρίσει τον αποκαλούμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές ως «ηγέτη» που εκπροσωπεί τους Τουρκόφωνους Κυπρίους στην διεθνή αρένα.

Το αίτημά μας είναι σαφές:

Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις ψεύτικες εκλογές για τις θέσεις του ψευδοκράτους. Ωστόσο, το άτομο που εκπροσωπεί τους Τουρκόφωνους Κυπρίους στα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή αρένα πρέπει να έχει εκλεγεί από την κοινότητά του. Ως εκ τούτου, οι εκλογές για την ηγεσία των Τουρκόφωνων Κυπρίων θα πρέπει να διεξάγονται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή μόνο Τουρκόφωνων Κυπρίων.

Αυτή η απαίτηση είναι ένα κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια έκκληση για την επιβολή του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτό το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για «όλους» τους Κυπρίους. Εάν η Ελληνόφωνη Κυπριακή ηγεσία δεν αρθρώσει μία λέξη σε αυτή την τραγωδία, λόγω ενός ονείρου να αποκτήσουν ένα πολιτικό πλεονέκτημα από την κατάσταση αυτή στο μέλλον, βοηθούν σκόπιμα ή ακούσια το παιχνίδι που θα επιφέρει τα «μεθεόρτια» όλων των Κυπρίων.

Σήμερα, το μικρό νησί της Κύπρου κινείται ραγδαία προς την μετατροπή του σε ένα νησί που κατοικείται από εκατομμύρια παράνομους εποίκους και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Κυπρίους. Σε αυτό το περιβάλλον, ως Ένωσις Κυπρίων, θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στους Ελληνόφωνους και Τουρκόφωνους Κυπρίους ότι η μόνη ασφάλεια της συνέχισης της ύπαρξής τους στην πατρίδα τους είναι η ύπαρξη και των δύο.

Ανακοινώνεται με σεβασμό προς το κοινό.
Ένωσις Κυπρίων